Ke kritice žebříčku se přidal i Rubljov. Měl bych být mnohem výš, stěžuje si světová osmička

- Jan Vojkůvka

Patří k hráčům, kteří mají od loňského restartu sezony nejlepší dlouhodobou formu. Přesto Andrej Rubljov neprožívá prakticky žádný žebříčkový progres. V říjnu sice pronikl poprvé do elitní desítky, ale od té doby pevně stojí na osmém místě světa, byť slavil další velké úspěchy. Současný žebříček je tak dle něj velmi nespravedlivý.

Rubljov se ve své kritice světového žebříčku přidal na stranu Alexandera Zvereva. Němec už dříve podotýkal, že aktuální podoba rankingu zvýhodňuje hráče, kteří nehrají tak dobře, či skoro vůbec. Poukázal také na případ Rogera Federera, který je šestým hráčem světa, byť za uplynulých 13 měsíců odehrál jen jeden turnaj.

Ještě v horší pozici než Zverev je Rus Rubljov. Ten od loňského srpna, kdy byla sezona restartována po přerušení zaviněném pandemií koronaviru, dosáhl na velké úspěchy. Odměnou mu přitom byl posun „jen“ na osmé místo světa.

Třiadvacetiletý Rus dokázal od srpna vyhrát čtyři turnaje kategorie ATP 500 v řadě (Hamburk, Petrohrad, Vídeň a Rotterdam), čtyřmi výhrami se podílel na prvenství Ruska na letošním ATP Cupu a probojoval se do čtvrtfinále US Open, Roland Garros i Australian Open. Přesto již od října sedí na osmé příčce a posun žebříčkem je v nedohlednu.

„Kdybychom měli normální systém, myslím, že bych byl tak na čtvrtém místě světa,“ podotkl během turnaje v Dubaji, kde jeho vítězná série na pětistovkách (23 vyhraných zápasů v řadě) nakonec skončila v semifinále na raketě krajana Aslana Karaceva. „Co myslíte, je pro mě lepší být světovou osmičkou, nebo čtyřkou?“ zeptal se během tiskové konference.

„Odpověď je následující. Se systémem, který máme teď, je pro mě posun na čtvrté místo mnohem těžší,“ dodal Rubljov.

Rus narážel na covidový žebříček ATP, který prozatím započítává body i z roku 2019. ATP totiž musela reagovat na loňské přerušení sezony a v současné situaci, kdy jsou kvůli pandemii nadále problémy s tradičními turnaji, musela reagovat dalšími změnami. Těmi bylo nedávné oznámení, že až do srpna se budou hráčům počítat buď výsledky na turnajích z této sezony, nebo výsledky ze stejných turnajů z let 2020 a 2019, a to ve výši 50 %. Poté by se měl ranking začít postupně vracet k normálu.