Bouzkovou zradilo zdraví, útok na první titul jí nevyšel. Padly na mě poslední dny, přiznala Češka

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Phillip Island Trophy se české vítězky nedočkal. Marie Bouzková, která odehrála fantastický turnaj a pronikla až do finále, přišla v souboji s Darjou Kasatkinovou i vinou únavy a obrovského vedra o vedení. Česká tenistka prohrála 6:4, 2:6, 2:6 a přiznala, že poslední dny ji fyzicky zcela vysály.

Světová padesátka v Melbourne dokázala vyhrát pět zápasů. Posledních pět duelů odehrála v pěti dnech, přičemž středeční čtvrtfinále s Jil Teichmannovou trvalo 161 minut a čtvrteční semifinále s Biancou Andreescuovou se hrálo dokonce přes tři hodiny.

Už před finále, které se hrálo v obrovském vedru, měla česká hráčka jasno, že ji nečeká nic snadného. „Unavená jsem byla už při rozehrávce, takže to byla spíš otázka času, ale bojovala jsem,“ přiznala v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Byl to těžký zápas. Nějak na mě padly poslední tři dny a pět dnů hraní v kuse, ale dala jsem do toho všechno,“ pokračovala Bouzková, jež začala zápas výborně. Vyhrála první set, na začátku druhé sady útočila na servis soupeřky... Ale od stavu 2:1 prohrála osm her v řadě.

V průběhu druhého dějství jí došla energie. Konzultovala svůj stav s lékařem, po druhé sadě dokonce odešla do útrob stadionu. Potřebné síly pro rozhodující sadu ze sebe však nevymačkala.

„Darja hrála to, co měla, aby mě porazila. Hrála chytře, výměny dost prodlužovala. Na konci jsem už neměla tolik sil,“ uvedla sympatická Češka. „Na začátku druhého setu jsem možná měla malinkou možnost, ale neměla jsem tolik energie. I když jsem v tom gemu vedla, myslím si, že to soupeřka měla pod kontrolou a zápas lehce obrátila.“

Během turnaje se Bouzková prezentovala i notnou dávkou příkladného sportovního chování. Během souboje s Jil Teichmannovou přiběhla zraněné soupeřce na pomoc, po finále s Kasatkinovou si zase srdečně povídala se svou přemožitelkou, pro kterou byl zisk titulu velmi emotivním zážitkem.

„Jsme kamarádky, tak jsem to brala jako něco normálního. Myslím, že jsme si obě užily, že jsme si mohly chvilku popovídat a být tam spolu,“ usmívala se česká hráčka.

„Od prvního turnaje jsem se svou hrou spokojená. Čím víc jsem hrála, tím víc jsem si věřila a hrála trochu lépe. Teď se musím zregenerovat a soustředit se na další turnaje,“ podotkla Bouzková.

Česká tenistka měla v Austrálii absolvovat ještě jeden turnaj v Adelaide. Poté, co prošla do finále v Melbourne a odehrála několik náročných třísetových bitev, však své plány přehodnotila. „Odhlásím se, protože už zítra poletíme domů a budu se připravovat na další turnaje v Mexiku. Teď je potřeba si odpočinout a připravit se dál.“

V Mexiku se Bouzkové dlouhodobě daří. „Už asi dva měsíce mi píšou, že mají turnaje připravené a těší se na mě. Já se tam taky těším,“ usmívala se Češka s tím, že 8. března bude startovat v Guadalajaře a 15. března v Monterrey.

Loni v Monterrey dokráčela až do finále, kde byla nad její síly Elina Svitolinová. O rok dříve byla pro změnu ve finále v Guadalajaře, tehdy na titul nedosáhla po porážce s Kuděrmetovovou. Na úspěšné mexické výpravy by ráda navázala i letos.

„Ani nevím, co mi tam tak vyhovuje, možná atmosféra. Doufám, že budeme mít publikum. Zatím to vypadá, že ano. To by pro mě mohla být také výhoda, že si zahraji s fanoušky, o kterých vím, že tam mám. Doufám, že se mi ty dva turnaje povedou,“ uzavřela.