Překvapivá čtvrtfinalistka Australian Open je budoucí nejbohatší tenistkou světa

- Filip Lefenda

Po skalpech čtyř velkých jmen je už ve čtvrtfinále. Jessica Pegulaová před letošním rokem nevyhrála v hlavní soutěži Australian Open jediný zápas, o to více je její úspěch působivější. O šestadvacetileté Američance se ale mluví i v jiných souvislostech. Ačkoliv nikdy nebyla výše než v šesté desítce ženského pořadí, stane se v budoucnu pravděpodobně nejbohatší tenistkou na světě.

Tenisem dosud Pegulaová vydělala 912 tisíc amerických dolarů (téměř 19,5 milionu korun) a je jasné, že pořádnou sumu přidá na konto i po životním grandslamu.

Po výhrách nad Běloruskou Azarenkovou (7:5, 6:4), Australankou Stosurovou (6:0, 6:1) a Francouzkou Mladenovicovou (6:2, 6:1) zaskočila 61. singlistka žebříčku WTA v osmifinále i světovou pětku Ukrajinku Svitolinovou. Po triumfu 6:4, 3:6 a 6:3 postoupila Pegulaová poprvé v kariéře do čtvrtfinále grandslamu a vyinkasuje tak po turnaji minimálně dalších 525 tisíc australských dolarů (téměř 8,7 milionu korun).

Slušný balík pro dámu, která dosud vyhrála během kariéry jediný větší turnaj (Washington 2019), řeknete si. Pro Pegulaovou jde ale víceméně o drobné. Proslýchá se totiž, že by v budoucnu měla zdědit gigantické impérium svého otce Terrence. Ten je s majetkem v hodnotě 4 miliard dolarů (přibližně 88 miliard korun) 452. nejbohatším člověkem planety.

Tenistčin otec zbohatl především na obchodech s ropou a plynem. Ve sportovním světě je znám hlavně jako majitel dvou velkých klubů z Buffala – hokejových Sabres (NHL) a fotbalových Bills (NFL). Při nabídkách na koupi druhého jmenovaného tehdy v roce 2014 přebil i bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa či známého zpěváka Bon Joviho.

„Rodiče byli po celý život mou hlavní oporou. Vždy mi jako první psali po zápasech a na všechny se dívali, stejně jako můj bratr a sestry,“ přiznala Pegualová, která po premiérové výhře nad soupeřkou z elitní desítky žebříčku vyzve ve středu krajanku Jennifer Bradyovou.