Muchovou nastartoval obrat v prvním setu! Češka vyrovnala své grandslamové maximum

- Jan Vojkůvka

Podruhé v kariéře se Karolína Muchová probojovala na grandslamovém turnaji do čtvrtfinále! Po Wimbledonu 2019 to zvládla letos na Australian Open, kde se v osmifinále postavila papírovým předpokladům a přehrála favorizovanou Elise Mertensovou. Belgičanku porazila 7:6(5), 7:5 a k výhře se nakopla i parádním obratem v prvním setu, ve kterém ztrácela hned dva brejky.

Muchová šla do zápasu proti favoritce už s jedním velkým obratem v kapse. Ve třetím kole dokázala ve druhém setu proti Karolíně Plíškové otočit z 0:5 a asi jen těžko si mohla představit, že v duelu s Mertensovou prožije něco podobného.

První set totiž měl hodně divoký průběh a Karolína v něm předvedla parádní obrat završený v tiebreaku. Česká hráčka napřed prohrávala 0:4 a posléze 2:5 se ztrátou dvou brejků. Z bezvýchodné pozice se ale dokázala fantasticky vyhrabat a oba brejky soupeřky smazala.

Úvodní dějství dotáhla do již zmíněného tiebreaku, ve kterém si vypracovala tři setboly a ten poslední při svém podání také využila a ujala se vedení 1:0 na sety.

„Jsem ráda, že jsem se do toho po pomalejším startu dostala. Ona je skvělá hráčka, byla to náročná bitva,“ řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Muchová, která ve druhém setu prohrávala už 0:4, respektive 2:5 na gemy. „V posledním utkání jsem prohrávala 0:5, takže jsem si říkala, že to vlastně není tak špatné. Zkrátka jsem se snažila hrát a vyšlo to,“ doplnila Muchová.

Z otočky v prvním setu těžila i na začátku druhé sady. Hned v prvním gemu prorazila Mertensové servis a brejk potvrdila při svém servisu. Belgická favoritka se ale nevzdávala a povedlo se jí srovnat na 2:2.

Muchová si vypracovala hned v páté hře další brejkbol, který tentokrát zůstal nevyužitý. Tím nastala dlouhá série her, v nichž si obě hráčky bez výraznějších obtíží držely podání.

A to až do jedenácté hry, v níž Muchová zabrala na returnu a povedlo se jí Mertensovou obrat o servis. Tento kritický okamžik pro průběh druhého setu nakonec zlomil odpor belgické tenistky, která už nenašla sílu Muchové čelit. Češka zakončila zápas čistou hrou.

Ve čtvrtfinále čeká na Muchovou největší favoritka Australian Open. Narazí totiž na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, jež v osmifinále zdolala ve dvou setech Shelby Rogersovou.

Australian Open (AUS, 80 000 000 AUD, tvrdý povrch)
4. kolo ženské dvouhry
Elise Mertensová (BEL, 16.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (27.) 6:7(5), 5:7