Češi v akci: Plíšková po boji porazila Muguruzaovou, Berdych prohrál s Basilašvilim

- Filip Lefenda

Karolína Plíšková zahájila v pondělí svou cestu v Singapuru úvodním zápasem proti Garbiňe Muguruzaové. Česká jednička svedla velkou bitvu s vítězným koncem, když dokázala odvrátit mečbol soupeřky a může se radovat z prvního vítězství na Turnaji mistryň!

Čtyřiadvacetiletá Karolína Plíšková, nejlepší česká tenistka současnosti, zahájila v pondělí svou pouť letošním ročníkem Turnaje mistryň. Světový pětka se střetla s žebříčkovou sousedkou, a sice šestou Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska. Obě hráčky svedly napínavou bitvu, na jejímž konci se z vítězství radovala česká tenistka. Podrobný report dnešních zápasů Turnaj mistrů najdete v článku u nás webu!

Turnaji mistryň se podrobně věnujeme v tomto článku.

Tomáš Berdych vypadl na posledních dvou turnajích v Tokiu a Šanghaji hned při svých úvodních vystoupeních, a tak si chtěl spravit chuť ve Vídni, avšak ani na třetí pokus to bohužel nevyšlo. 

Tomáš Berdych nerozehrál zápas s Basilašvilim z Gruzie ideálně, hned ve třetím gemu dovolil svému soupeři brejkbol, a ten nabídnutou šancí nepohrdl. Tento moment se ukázal v prvním setu jako rozhodující, neboť aktuálně 107. tenista světa si své těsné vedení udržel až do závěru setu, ve kterém ukončil první sadu při vlastním servisu.

Druhá sada nabídla o poznání vyrovnanější průběh a oba hráči si dokázali udržet svá podání až do závěrečného tiebreaku. Nutno uznat, že jistější byl na servisu Basilašvili, který si dokázal při podání svého soupeře vypracoval hned pět brejkbolových příležitostí, avšak ani jednu nedokázal využít. V závěrečném tiebreaku druhé sady se oba tenisté dostali na stav 5:5, poté dokázal Berdych prolomit podání svého soupeře, vypracoval si setbol, který následně potvrdil při vlastním servisu.

Česká tenisová jednička měla problémy při servisu i ve třetím setu. Basilašvili se po využitém brejkbolu ve čtvrté hře dostal do vedení 4:1, které však následně ztratil poté, co Berdych rovněž dokázal prolomit podání svého soupeře. V jedenácté hře měl Berdych možnost dvou brejkbolů, avšak ani jeden využít nedokázal. Následně nezvládl situaci při vlastním podání, Basilašvili využil hned první mečbol v zápase a může se radovat z cenného skalpu světové desítky. 

ATP/WTA

Turnaj mistryň (ženy, tvrdý povrch - hala, 7 000 000 USD, skupinová fáze)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (5.) – Garbiňe Muguruzaová Blancová (ESP, 6.) 6:2, 6:7 (4), 7:5

Erste Bank Open 500 (muži, tvrdý povrch - hala, 1 884 645 EUR, 1. kolo)

Nikoloz Basilašvili (GEO, 107.) (Q) – TOMÁŠ BERDYCH (10.) (2) 6:4, 6:7 (5), 7:5

ITF/Futures

Future 2016 Opava (muži, tvrdý povrch - hala, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Opavskému turnaji se věnujeme v samostatném článku.

10. NTV-ITF-Future 2016 (muži, tvrdý povrch - hala, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

MARTIN DAVID – Jan Simon Vrbsky (GER) 1:6, 1:6

Santa margherita di Pula (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo)

ROBIN STANĚK (306.) (1) – Matteo Berrettini (ITA, 883.) 6:7 (7), 4:6

Abierto Tampico 2016 (ženy, tvrdý povrch, 50 000 USD, 1. kolo)

MARIE BOUZKOVÁ (272.) – Dalila Jakupovičová (SLO, 161.) (2) 7:5, 1:6, 1:6

Aegon GB Pro-Series Loughborough (ženy, tvrdý povrch - hala, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Eden Richardsonová (GBR) (WC) – ANNA MARIA KÁLAVSKÁ 6:4, 6:3

Santa margherita di Pula (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Chiara de Vitová (ITA) – KAROLÍNA ČECHOVÁ 1:6, 2:6