Celý tenhle grandslam je k ničemu! soptil Francouz. Letos ještě nevyhrál zápas

- Filip Lefenda

Francouzský tenista Benoit Paire si po brzkém vyřazení z Australian Open nebral servítky a pustil se do organizátorů. „Myslím, že je celý tenhle turnaj k ničemu,“ prohlásil na jejich adresu poté, co uhrál v duelu úvodního kola jediný set s Bělorusem Gerasimovem, až 78. tenistou žebříčku ATP. Následně vypadl i ve čtyřhře a letos ještě nepoznal příchuť vítězství.

Do úvodního grandslamu sezóny vstupoval známý bouřlivák v roli 25. nejvýše nasazeného hráče. Po dvou porážkách v týmovém ATP Cupu se ale vítězné premiéry opět nedočkal. Nad jeho síly byl Jegor Gerasimov, jenž zvítězil 6:2, 2:6, 7:6(5) a 7:6.

Jednatřicetiletý Paire následně vypadl po boku Monačana Romaina Arneoda i v prvním kole čtyřhry (prohra 7:6, 2:6 a 4:6 s italskou dvojicí Sonego, Vavassori) a byl pořádně rozladěn. „Myslím, že je celý tenhle turnaj k ničemu. To, co se stalo, je ostuda,“ narážel na fakt, že zatímco někteří tenisté museli být po přesunu do Melbourne zavření na pokoji bez možnosti trénovat, jiní tu příležitost pět hodin denně měli.

Sám Francouz byl právě jedním z celkem 72 aktérů, kteří cestovali na palubách letadel s pozitivně testovaným člověkem a museli podstoupit přísnější formu pokojové izolace. Z českých zástupců ji nuceně absolvovali Tomáš Macháč, Kateřina Siniaková a Barbory Strýcová s Krejčíkovou.

„Kdybych měl za sebou o jeden nebo dva tréninky více, mohl jsem vyhrát,“ stěžoval si Paire na tiskové konferenci. „Pravidla by měla být stejná pro všechny. Nechápu, proč tomu tak není,“ vyčítal australským organizátorům.

Zatímco většina sportovců i tenisových příznivců je za uskutečnění Australian Open vděčná, Paire se nad konáním turnaje pozastavil. „Celé je to jen o penězích. Kdyby akci zrušili, měli by obrovskou ztrátu. I hráči jsou zde samozřejmě proto, aby něco vydělali. Já nejsem výjimkou. Ale když se situace nezlepšuje, musíte dělat ústupky. A komplikací je tolik, že se to dostává do bodu, když už to nedává smysl,“ myslí si Paire.