Vrbenský cestoval na challenger do Cherbourgu zbytečně. Znemožnili mu nastoupit

- David Schlegel

Český tenista Michael Vrbenský měl o víkendu startovat na challengeru ve francouzském Cherbourgu, nakonec mu však organizátoři nedovolili do turnaje nastoupit. Podle nového pravidla totiž nesmí ve Francii na turnaji nastoupit žádný tenista, který v uplynulých třiceti dnech opustil území Evropské unie. „Toto pravidlo vešlo v platnosti teď 31. ledna a bohužel mě o tom nikdo žádným způsobem neinformoval. Důvodem, proč jsem nemohl hrát, byla skutečnost, že jsem před 14 dny absolvoval turnaj v turecké Antalyi,“ uvedl zklamaný Michael Vrbenský po návratu do Česka pro Tenisový svět.

Podle serveru Actu.fr byli dalšími dvěma hráči, kteří dopadli jako Vrbenský, bývalý semifinalista Roland Garros z roku 2014 a někdejší světová desítka Ernests Gulbis z Lotyšska a Španěl Roberto Ortega-Olmeda. Zatímco Španěl nastoupil na podniku kategorie futures v tuniském Monastiru, u Gulbise nastala situace jako z absurdního dramatu. Hráč v polovině ledna hrál challenger z tureckém Istanbulu, následně bez problémů nastoupil na challengeru ve francouzském Quimperu, ovšem o 14 dní v později již ve Francii na turnaji nastoupit nemohl.

Trojici nepovolil nastoupit do turnaje zástupce ATP těsně před losováním. To se vůbec nelíbilo řediteli turnaje Anthonymu Thiébotu, který se netajil velkým zklamáním. „Jsem hrozně smutný. Nerozumím, proč zástupci ATP kontrolovali, zda jsou hráči podle francouzských pravidel oprávněni do turnaje nastoupit, až na místě v Cherbourgu. Už od poloviny ledna bylo přeci známo, jací hráči se na turnaj přihlásili a kdo přesně by tu měl hrát. Bolí mě srdce při pomyšlení, že sem přijede hráč, jako je Gulbis, a druhý den je požádán, aby opustil hotel a odjel pryč. Musel si půjčit auto, aby mohl odjet do Paříže a následně odletět do Rakouska.“

Stejně neveselá cesta čekala i Michaela Vrbenského. „Do Francie jsem letěl letadlem se svým trenérem. Přistáli jsme v Paříži, z letiště na nádraží trvala cesta 40 minut taxíkem a pak jsme jeli tři hodiny vlakem do Cherbourgu,“ popsal jednadvacetiletý Čech svou anabázi.

Tenista ještě v dějišti absolvoval trénink a v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne mu nemilou zprávu před losováním zatelefonoval zástupce ATP. „Nezbylo nám nic jiného než se vrátit domů,“ říkal v pondělí večer. Hráče Tenisový svět požádal o reakci již v neděli ráno, ale tenista se krátce před desátou večer omluvil, že byl celý den na cestách a vyjádří se během pondělka. „Už se nezlobím, ale mrzí mě, že jsem tam jel zbytečně a že jsem nemohl hrát,“ odvětil Vrbenský smířlivě.

Dalším turnajem Michaela Vrbenského by měl být challenger na Kanárských ostrovech, který začíná 22. února a je dotovaný částkou 44 820 eur.