Finále v Saugenay v podání mladých juniorek. Rýsuje se budoucí kanadsko-americká tenisová rivalita?

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Na turnaji ITF v kanadském Saguenay s dotací 50 tisíc dolarů se v neděli utkaly hráčky budoucnosti ženského tenisu. „CiCi“ Bellisovou (na snímku vlevo), sedmnáctiletou Američanku netřeba představovat. Bývalá světová jednička juniorského rankingu uhranula širokou tenisovou veřejnost senzačním postupem do třetího kola US Open nebo čtvrtfinále ve Stanfordu. Její soupeřkou byla o rok mladší Bianca Andreescuová, kanadská juniorka, které v žebříčku patří sedmé místo.

Ve finálovém souboji měla při premiérovém vzájemném měření sil navrch starší Bellisová, která jakožto turnajová jednička platila proti nenasazené soupeřce za poměrně výraznou favoritku. Po vyrovnaném prvním setu, který skončil poměrem 6:4, už v tom druhém povolila Američanka své kanadské sokyni jen dvě hry. Bellisová, rodačka ze San Francisca, na své pouti za titulem neztratila ani set. Nejvíce ji v rámci osmifinále dokázala vzdorovat Češka Marie Bouzková, která prohrála dvakrát 4:6.

Očekává se, že v budoucnu by tato dvojice měla výrazně promlouvat do špičky ženského tenisu. Bellisová již nyní klepe na brány první stovky světa, když jí před novým vydáním žebříčku patří 111. pozice. Teprve šestnáctiletá Andreescuová, která byla v únoru tohoto roku dokonce třetí nejlepší juniorkou světa, je v celkovém pořadí momentálně na 412. místě, ale i ona si žebříčkově polepší. Dá se očekávat, že právě tato dvojice mezi sebou vytvoří americko-kanadskou tenisovou rivalitu budoucnosti.