Tady se hrát nebude! Miami Masters ohlásilo razantní změnu

- Michal Hladký

Organizátoři vyhlášeného Miami Masters vydali tiskovou zprávu, ve které stojí, že se v letošním ročníku neodehraje žádný zápas na centrálním kurtu Hard Rock Stadium. Důvod je jasný – co nejvíce omezit kontakt mezi fanoušky.

Píše se rok 2019 a Miami Masters zažívá zásadní proměnu. Z dosavadního dějiště, Crandon Parku, byl turnaj přesunut do víceúčelového komplexu Hard Rock Stadium. Změna proběhla i proto, že byl už delší dobu tamní tvrdý povrch označován jako „nejpomalejší na okruhu“.

Tehdy oslavili zisky titulů na úchvatném centrálním kurtu Roger Federer a Ashleigh Bartyová, která ve finále porazila Karolínu Plíškovou. Od té doby ale aréna pro 14 tisíc diváků další boje neviděla a ani nějakou dobu vidět nebude. V roce 2020 byl celý turnaj kvůli koronavirové pandemii zrušen, letos se sice uskuteční, avšak bez využití hlavního dvorce.

Nicméně fanoušci smutnit nemusí. Organizátoři Miami Masters s nimi pořád počítají, avšak jejich záměrem je rozeset osazenstvo u bočních, menších kurtů. Nejzajímavější duely se pak uskuteční na dvorci Grandstand, jenž pojme 5 tisíc fanoušků.

I když zpráva není nikterak pozitivní, tak její poselství přináší světlo na konci tunelu. Organizátoři turnajů už nechtějí prázdné ochozy a hledají řešení, díky kterým je bude možné naplnit. Vždyť nadcházející Australian Open počítá s 30 tisíci návštěvníky denně.

Miami Masters se letos uskuteční od 22. března do 4. dubna. Pokud jde o dvouhry, tak posledním českým vítězem byl v roce 1989 Ivan Lendl. Češky stále na svůj první titul čekají.