Sandgren o letištní anabázi: Prostě jsem jen bavil lidi, do letadla jsem se nevtíral

- Marek Bartošík

Tennys Sandgren je jedním z více než sedmdesáti tenisových profesionálů, kteří musejí v Melbourne absolvovat tzv. „tvrdou karanténu“. Nemají tedy možnost opustit hotelový pokoj. Sandgrenův případ je o to specifičtější, že se do Austrálie dostal takřka na poslední chvíli. A právě podmínky svého odletu z Los Angeles do Melbourne se pokusil vysvětlit pro australská média.

Americký tenista Tennys Sandgren prožil před týdnem pořádně divokou zápletku na letišti. Kvůli pozitivnímu PCR testu na covid-19 mu hrozilo, že nebude moct odcestovat do Melbourne, dějiště australských turnajů v čele s Australian Open.

Na první pohled jednoznačná situace ale měla klíčový háček. Sandgren prodělal covid už v listopadu, jeho pozitivní test tedy podle lékařů neznamenal riziko. Šéf australského tenisu Craig Tiley mu následně vyjednal přesun do Melbourne, kde se však Američan s přílišným pochopením nesetkal.

„Do letadla jsem se nijak nevtíral. Nicméně to bylo vnímáno tak, že jsem se vyhnul pravidlům,“ řekl pro Sydney Morning Herald a The Age devětadvacetiletý Sandgren.

Aktuálně 50. tenista žebříčku ATP o své letištní anabázi v Los Angeles podrobně informoval na Twitteru, avšak sám byl pouze v pasivní roli.

„Opravdu jsem jen dokumentoval situaci, kterou jsem považoval za zajímavou a vlastně i vtipnou. O tomhle je Twitter. Chtěl jsem jen rozesmát lidi,“ prohlásil.

Dvojnásobný čtvrtfinalista Australian Open z let 2018 a 2020 se vrátil také k radám, jež dostal po prodělání covidu od doktorů ve Spojených státech.  

„Doporučili mi, abych tři měsíce nepodstupoval žádné testy, protože by velmi pravděpodobně vyšly jako pozitivní. Vím, že nejsem nemocný a že nepřenáším nákazu, protože se na tom shodli lékaři,“ popsal Sandgren, jenž se nyní nachází ve dvoutýdenní „tvrdé karanténě“.

Stejnou formu uzavření musí absolvovat více než sedmdesát tenistů a tenistek, kteří byli na charterových letech s alespoň jedním pozitivním případem covidu.