Češi v akci: Kvitová devatenáctý titul v Lucemburku nepřidala, Pavlásek postupuje ve Vídni

- Filip Lefenda

Petra Kvitová zaútočí na halovém podniku v Lucemburku na svou devatenáctou trofej v kariéře. Poté, co si šestadvacetiletá Češka v pátek poradila ve dvou setech s americkou kvalifikantkou Davisovou, ji v sobotu od patnácti hodin čeká Rumunka Monica Niculescuová, tedy nevyzpytatelná hráčka vyznávající technický styl hry. Ve Vídni se rozběhne kvalifikace halového podniku ATP a zasáhnou do ní i Lukáš Rosol s Adamem Pavláskem.

Kvitová v Lucemburku nestačila na Niculescuovou

Po vítězství v čínském Wu-chanu si Petra Kvitová brousila zuby na další turnajový vavařín. Nasazená jednička však nezvládla finálové utkání proti Niculescuové! Česká tenisová dvojka nevstoupila do finálového zápasu ideálně. V úvodním gemu nezvládla situaci na podání, nabídla své soupeřce brejkbol, která šancí nepohrdla a ujala se vedení v zápase. Další potíže české tenistky přišly v pátém gemu, kdy po vlastních chybách nabídla Niculescuové tři brejkboly. První nevyužila, avšak ten druhý již ano a podruhé v zápase dokázala prolomit podání své soupeřky. V následných dvou gemech však kralovala Kvitová, která díky útočné hře snížila na rozdíl jediného gemu. Kritický moment přišel v deváté hře, kdy si Niculescuová vybojovala dva setboly. Rodačka z Bílovce však předvedla šňůru čtyř fiftýnů v řadě, setboly odvrátila a udržela se v boji o první set! V následujícím gemu šla Niculescuová na podání, situaci zvládla, využila svůj třetí setbol a ujala se vedení v zápase. 

Rodačka z Bílovce nevstoupila dobře ani do druhého setu, neboť v úvodním gemu opět přišla o své podání. Hned v následujícím gemu si však ztracené podání mohla vzít česká hráčka zpět, když si vypracovala tři brejkboly. Rumunka předvedla šňůru pěti fiftýnu v řadě, brejkboly odvrátila a své podání si udržela. Jednalo se zřejmě o rozhodující moment zápasu, neboť od tohoto momentu se Kvitové nedařilo při útočné hře a kupila chyby. Niculescuová si výsledek již pohlídala a po velmi dobrém výkonu získala svůj třetí turnajový vavřín v kariéře!

Rosol nezvládl třísetovou bitvu, Pavlásek postupuje

S cílem zapomenout na nezdar z Moskvy a vyrovnat letošní halovou bilanci na čtyři výhry ku čtyřem prohrám vstoupil Lukáš Rosol do kvalifikace v hlavním městě Rakouska. Soupeřem mu byl Němec Benjamin Becker, kterého v kariéře ještě nikdy neporazil, ačkoliv se oba jmenovaní utkali již čtyřikrát. A svou negativní bilanci nakonec zvýšil na 0-5...

V zápase přitom byl velmi blízko postupu. Poté, co v první sadě prohrál tiebreak, do kterého se dostal rebrejkem ve dvanácté hře, zvládl druhý set otočit z 1:4 na 5:4 a následně po dlouhém jedenáctém gemu oslavil brejk a dopodával na 7:5.

Ve třetím setu byl na returnu mnohem nebezpečnější a získal důležitý brejk v sedmém gemu, po potvrzení na servisu se ujal vedení 5:3 a mohl v klidu dopodávat. Jenže klíčový desátý gem nezvládl, stáhl sice tři brejkboly ze stavu 0:40, ale přes shodu nabídl další příležitost, kterou Becker využil. Rosol tak místo postupu čelil obrovskému tlaku, ve dvanácté hře dokonce odvracel mečbol, ale nakonec si vynutil tiebreak. Ten ale nezvládl, prohrál 4:7 a s turnajem se loučí.

Adam Pavlásek vyfasoval na první pohled schůdnějšího protivníka, a sice italského antukáře Lorenza Giustina, hráče za samotného konce druhé světové stovky, jenž vyhrál z posledních pěti utkání jen jedno jediné. Na okruhu se oba hráči potkali poprvé, mírným favoritem byl před tímto duelem český tenista. 

První set tohoto zápasu prvního kola kvalifikace rozhodl sedmý gem, ve kterém si Pavlásek dokázal vypracovat možnost dvou brejkbol a hned ten první dokázal proměnit. Ve druhé sadě předváděli oba tenisté velmi vyrovnanou hru až do stavu 3:3, když český tenista opět dokázal prolomit podání svého soupeře a udělal výrazný krok k vítězství, neboť v následujících dvou gemech kraloval právě 89. tenista světa, který si zajistil postup do finále kvalifikace!

ATP/WTA

BGL BNP Paribas Luxembourg Open (ženy, tvrdý povrch - hala, 250 000 USD, finále)

PETRA KVITOVÁ (11.) (1) – Monica Niculescuová (ROU, 51.) 4:6, 0:6

Erste Bank Open 500 (muži, tvrdý povrch - hala, 1 884 645 EUR, 1. kolo kvalifikace)

Benjamin Becker (GER, 116.) – LUKÁŠ ROSOL (93.) 7:6 (0), 5:7, 7:6 (4)

ADAM PAVLÁSEK (89.) – Lorenzo Giustino (ITA, 197.) 6:4, 6:3

Challenger Tour

WHB Hungarian Open (muži, tvrdý povrch - hala, 64 000 EUR, 1. kolo kvalifikace)

Gabor Borsos (HUN, 725.) – VÁCLAV ŠAFRÁNEK (277.) 6:7 (4), 4:6

ITF/Futures

Future 2016 JABLONEC (muži, CZE F8, 10 000 USD, tvrdý povrch - hala, semifinále dvouhry a čtyřhry)

Jabloneckému turnaji se věnujeme v samostatném článku

INTERNATIONAUX FEMININS DE LA VIENNE, Poitiers (ženy, hala - tvrdý povrch, 100 000 USD, 1. kolo kvalifikace)
TEREZA SMITKOVÁ (196.) - Quirine Lemoineová (NED, 261.) 5:0 skreč Lemoineová
BARBORA ŠTEFKOVÁ (170.) - Diana Marcinkevicaová (LAT, 372.) 7:5, 6:0

CROCIRCUIT POWER by LUKAS SPORT BOL (muži, antuka, 10 000 USD, semifinále)

Tomislav Ternar (SLO, 875.) – JAROSLAV POSPÍŠIL (427.) (2) 3:6, 6:0, 3:6

Ismaning Open by Medicus (muži, koberec, 10 000 USD, semifinále)

Rudolf Molleker (GER, 1492.) (WC) – MAREK JALOVIEC (402.) 6:7 (2), 1:6

CROCIRCUIT POWER by LUKAS SPORT BOL (ženy, antuka, 10 000 USD, semifinále)

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (296.) (1) – Kaja Juvanová (SLO, - ) 6:3, 7:5