ATP hlásí změny. Do kalendáře zařadila nové turnaje

- Marek Bartošík

Mužská tenisová asociace ATP představila upravený kalendář pro letošní sezónu. V plánech nově figurují dva turnaje kategorie ATP 250, a to v Singapuru a Marbelle. Kromě toho se jeden podnik stejné kategorie přesunul z Budapešti do Bělehradu. Alespoň dílčí úpravy se týkají i mnoha dalších turnajů.

Bezprostředně po konci grandslamového Australian Open se od 22. února uskuteční hned tři turnaje ATP 250. Hrát se bude v Córdobě, Montpellieru a také v Singapuru. Poslední zmíněný podnik získal roční licenci, tenisté tam budou zápolit v hale na tvrdém povrchu.

Taktéž roční licenci mají k dispozici pořadatelé antukové akce ve španělské Marbelle, která se uskuteční od 5. do 11. dubna (tedy po Masters v Miami). Ve zmíněném termínu se měl původně konat tradiční antukový turnaj v Houstonu, jeho letošní ročník však byl zrušen.

Poslední změnou v kalendáři je přesun antukového podniku kategorie ATP 250 z Budapešti do Bělehradu, kde se bude hrát mezi 19. a 25. dubnem. Srbské hlavní město hostilo turnaj pod hlavičkou ATP už v letech 2009–2012, přičemž hned dva ze čtyř ročníků opanovala domácí hvězda Novak Djokovič.

Představitelé ATP informovali také o drobnějších úpravách v organizaci některých turnajů. Na „pětistovce“ v Dubaji (15.–20. března) se v hlavní soutěži objeví namísto 32 hned 48 tenistů, kvalifikace bude mít 24 účastníků (původní plán počítal s 16 hráči). Ve stejném termínu bude na programu ještě akce ATP 500 v Acapulcu, kde bude v hlavní fázi i kvalifikaci bojovat shodně 32 tenistů.

Stejně počet účastníků kvalifikace jako Acapulco budou mít nově i podniky ATP 250 v Córdobě, Buenos Aires a Santiagu de Chile.

Všechny ostatní akce v letošním programu ATP zatím zůstávají beze změny. Vedení asociace však zároveň podotklo, že v případě mezer v kalendáři poskytne zájemcům další roční licence.