Chtěl jsem jenom pomoct. Djokovič zareagoval na vlnu kritiky otevřeným dopisem Austrálii

- Marek Bartošík

Novak Djokovič na svých sociálních sítích zveřejnil otevřený dopis adresovaný Austrálii, v němž se podrobně vyjadřuje k situaci před začátkem tamních turnajů. Srbský tenista touto formou reaguje na kritiku, jíž čelí po zveřejnění nápadů na zmírnění tzv. „tvrdé karantény“. Ta se týká více než sedmdesáti tenistů, kteří byli na palubě stejných charterových letů jako jedinci pozitivně testovaní na covid-19.

Do debaty ohledně podmínek tzv. „tvrdé karantény“ v Melbourne se hlasitě zapojil také Novak Djokovič. Nejlepší tenista světa zaslal řediteli Australian Open Craigovi Tileymu seznam požadavků, které měly zmírnit přísná pravidla pro desítky uzavřených účastníků nadcházejících australských turnajů.

Djokovič, nacházející se v luxusnější karanténě pro vybrané hvězdy v Adelaide, navrhoval přesunout některé hráče do domů s kurtem, zmínil se také o možnosti zkrátit dobu karantény. Úspěšný však nebyl. Srbovy prosby rázně odmítl premiér australského státu Victoria Daniel Andrews, jenž má v nastavení pravidel rozhodující slovo.

Do světové jedničky se kromě toho znovu opřel australský rebel Nick Kyrgios, jeho tradiční kritik. Bývalý australský tenista Sam Groth připomněl Srbovu loňskou blamáž na exhibiční sérii Adria Tour, kde účastníci ignorovali opatření proti covidu. Australská média navíc v souvislosti s požadavky Djokoviče zveřejnila záběry, na nichž tenista nemá uvnitř hráčského minibusu nasazenou roušku.

Po velké bouři v médiích a na sociálních sítích bylo na srbském reprezentantovi, aby se pokusil situaci uklidnit. „Vždy raději něco udělám a jsem k službám, přestože pak vznikají složité následky a nedorozumění,“ napsal v otevřeném dopise Austrálii třiatřicetiletý Djokovič.

„Svá privilegia jsem získal velmi obtížnou cestou, a proto je pro mě těžké pouze přihlížet. Vím, jak důležité pro mě byly každá pomoc, každé gesto a každé dobré slovo, když jsem byl malý a nevýznamný,“ vysvětloval osminásobný vítěz Australian Open.

Tenista z Bělehradu přiblížil, jak vypadala jeho komunikace s šéfem australského tenisu Craigem Tileym. „Využil jsem možnost a uvažoval jsem o potenciálních zlepšeních. Několik nápadů pocházelo od ostatních hráčů z našeho skupinového chatu,“ odkázal na on-line konverzaci, k níž mají přístup členové nezávislé hráčské organizace PTPA.

Djokovič ve zveřejněném textu ujistil, že nemínil ani vyvolávat konflikt, ani zpochybňovat rozhodnutí australských úřadů. „Nechtěl jsem nikomu ublížit, cílem bylo zkusit pomoct. Nikdo z nás nezpochybňoval čtrnáctidenní karanténu,“ doplnil.

Světové jedničce rozhodně nelze upřít starost o tenisové kolegy. Zároveň však některé požadavky (respektive nápady) působily až příliš odvážně. Austrálie totiž dostala covid-19 pod kontrolu pouze díky velmi striktním opatřením.

Australia, In light of recent media and social media criticism for my letter to Craig Tiley (Tournament director of...

Zveřejnil(a) Novak Djokovic dne Středa 20. ledna 2021