Tvrdá karanténa? Je to katastrofa, naříká Bautista Agut. Držme spolu, vyzývá Azarenková

- Marek Bartošík

Desítky tenistů podstupují v Melbourne nucenou variantu „tvrdé karantény“. Na několika charterových letech, zarezervovaných pro hráče a jejich realizační týmy, se totiž objevily pozitivní případy na covid-19. Z hotelové bubliny už proniklo do světa mnoho informací o tom, jak se uzavření profesionálové se situací vyrovnávají. K hlasitým kritikům podmínek se poněkud překvapivě zařadil Roberto Bautista Agut. Naopak do pomyslného tábora těch rozvážnějších se přidala Viktoria Azarenková.

Neoholený, s nepřítomným pohledem, evidentně nejistý. Třináctý hráč žebříčku Roberto Bautista Agut je jedním z mnoha, kteří musejí v Melbourne přečkat zostřenou dvoutýdenní karanténu bez možnosti vycházet z hotelového pokoje.

Dvaatřicetiletý Španěl je znám pro své nekonfliktní chování, kontroverze bychom v jeho případě hledali marně. Tentokrát se však diplomatických standardů nedržel. V nahrávce, která se objevila na izraelské televizní stanici Sport 5, souhlasí s přirovnáním karantény k vězení.

„Tihle lidé vůbec nevědí, o čem je tenis. Je to úplná katastrofa, protože všechno má pod kontrolou místní vláda, nikoliv Tennis Australia (Australský tenisový svaz, pozn. red.),“ zahájil svou zpověď Bautista Agut.

„Cvičím v pokoji, ale není to ono. Nedokážu si představit, že tímto způsobem strávím dva týdny. Je to hrozně těžké. Musím pracovat mentálně a být trpělivý,“ poznamenal semifinalista Wimbledonu 2019.

K odvážným výrokům španělského tenisty je nutno doplnit, že nešlo o oficiální rozhovor pro média. „Jedná se o soukromou konverzaci, která byla vytržena z kontextu a která byla bez mého svolení zveřejněna v médiích,“ informoval po několika hodinách sám Bautista Agut.

Naopak vůdčí osobností těch, kteří se snaží s karanténou vyrovnat bez větších emocí, se stala Viktoria Azarenková. Šampionka Australian Open z let 2012 a 2013 sdílela na svých sociálních sítích komentář k aktuálnímu stavu i s několika doporučeními.

„Přijmout čtrnáct dní tvrdé karantény je velmi těžké s ohledem na to, kolik toho každý odpracoval před sezónou. Chápu všechnu frustraci a pocit neférovosti,“ vyjádřila se někdejší světová jednička.

„Chci své kolegy požádat o spolupráci, pochopení a empatii pro místní komunitu, jež prochází velmi náročnými restrikcemi. Chci je také poprosit, aby respektovali jedince, kteří neúnavně pracují, aby zjednodušili naše životy. Zkusme se navzájem podpořit, co nejvíce to půjde. Věci jsou vždy jednodušší, když spolu soucítíme a pomáháme si,“ má jasno jednatřicetiletá Azarenková.

Běloruská hvězda se za svá slova dočkala především uznání, mezi jinými ji podpořil i Sergij Stachovskij. A velmi rádi byli samozřejmě i pořadatelé australského grandslamu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Australian Open (@australianopen)