Kvalifikace Australian Open: Kolář i Rosol končí, Martincová naopak ztratila jen tři gemy

- Redakce

Kvalifikace Australian Open pokračuje na dvou místech druhým hracím dnem. V Dubaji už má odpracováno Tereza Martincová, která na úvod ztratila proti chorvatské jmenovkyni Mrdežaové jen tři gemy. Stejně jako v předešlých dvou letech končí hned v prvním kole kvalifikace Zdeněk Kolář, který doplatil na těžký los. S nejvýše nasazeným Francouzem Barrerem prohrál ve dvou setech. Vstup do kvalifikace má za sebou i Lukáš Rosol, jenž na Francouze Janviera nevyzrál.

Martincová ztratila na úvod grandslamové kvalifikace jen tři gemy
Tereza Martincová (120.) vstoupila do kvalifikace o úvodní grandslam sezóny vítězně. V Dubaji splnila nasazená jedenáctka roli velké papírové favoritky a porazila Terezu Mrdežaovou (231.) z Chorvatska za necelou hodinu 6:1 a 6:2.

Martincová, která v utkání jen minimálně chybovala, načala zápas třemi získanými gemy v řadě a svůj náskok postupně navyšovala. Menší komplikace přišly zkraje druhé sady, kdy šestadvacetiletá Češka neproměnila na podání vedení 40:15 a o chvíli později ztratila poprvé (a naposledy) servis. Manko 0:2 ale pražskou rodačku nemuselo trápit příliš dlouho. Martincová se následně nadechla k sérii šesti získaných her v řadě, čímž duel dovedla do zdárného konce.

Ve druhém kole kvalifikace Australian Open se Martincová utká s Belgičankou Marynou Zanevskou, s níž dosud oba vzájemné zápasy z let 2014 a 2016 prohrála.

Kolář končí opět v prvním kole
Zdeněk Kolář (224.) nestačil v katarském Dauhá na Gregoira Barrereho (110.) z Francie a skončil už třetím rokem po sobě hned v úvodním kole kvalifikace Australian Open. S nejvýše nasazeným účastníkem prohrál 6:7(5) a 3:6.

První sada dospěla bez ztraceného podání až do tiebreaku. Kolář neproměnil ve třetím gemu dva brejkboly, sám pak soupeři nenabídl ani jeden. Ve zkrácené hře vedl český tenista po první změně stran 4:2, nakonec ale prohrál 5:7. Ve druhém gemu druhé sady Kolář během dlouhé přetahované znovu neproměnil dvě šance na příjmu, aby následně dvakrát v řadě ztratil vlastní servis. Za stavu 1:5 odvrátil rodák z Bystřice nad Pernštejnem na podání dva mečboly a následně poprvé ukořistil Barreremu servis, další zdramatizování už se ovšem nekonalo. Kolář za stavu 3:5 potřetí v utkání přišel o podání a ani na pátý pokus se do hlavní soutěže v Melbourne nepodívá.

Rosol po boji končí v kvalifikaci Australian Open
Dvě hodiny a osmatřicet minut. Přesně tak dlouho trvala třísetová bitva v katarském Dauhá, kterou proti sobě v rámci kvalifikace Australian Open svedli Lukáš Rosol (196.) a Francouz Maxime Janvier (210.). Nakonec z ní mohl odejít spokojeněji čtyřiadvacetiletý tenista, jenž svého soka porazil po sadách 6:7(8), 7:5 a 6:1.

Rosol začal velmi dobře. Za stavu 6:5 si vytvořil na podání soupeře hned dva setboly, jenže ty se mu nepodařilo proměnit. První sada tak musela dospět do tiebreaku, ve kterém brněnský rodák prohrával už 2:5. Od té doby ale tahal za delší konec, otočil průběh a po svých čtyřech neproměněných setbolech už byl úspěšný a zvítězil 10:8.

Druhé dějství bylo dramatičtější, než tomu napovídal jeho úvod. Janvier se dostal do vedení 5:2, nicméně poté Rosol zabral a srovnal. Bohužel psychickou výhodu Čech nevyužil a sadu ztratil v poměru 5:7. Rozhodující set už byl jednostranný, Francouz soupeře k ničemu nepustil a za půl hodiny ho ovládl výsledkem 6:1.

Kvalifikace Australian Open, Dauhá (muži, QAT, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Gregoire Barrere (FRA, 110.) – ZDENĚK KOLÁŘ (224.) 7:6(5), 6:3
Maxime Janvier (FRA, 210.) – LUKÁŠ ROSOL (196.) 6:7(8), 7:5, 6:1

Kvalifikace Australian Open, Dubaj (ženy, SAE, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
TEREZA MARTINCOVÁ (120.) – Tereza Mrdežaová (CRO, 231.) 6:1, 6:2

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete zde.