Schwartzman chce konečně porazit Federera. Snad neukončí kariéru, doufá

- Marek Bartošík

Jak zní přání Diega Schwartzmana pro začínající sezónu 2021? Aktuálně devátý hráč světa vyhlíží premiérový skalp jednoho z nejlepších tenistů historie Rogera Federera, s nímž dosud všechny čtyři vzájemné souboje prohrál. Argentinský bojovník v rozhovoru pro sportovní deník Olé dále prozradil, že by se chtěl znovu kvalifikovat na Turnaj mistrů.

Diego Schwartzman přidává v posledních letech jeden tenisový úspěch za druhým. Argentinský reprezentant v minulé sezóně sice neslavil titul, zazářil však na podzimních antukových turnajích. Nejprve v Římě skolil Rafaela Nadala a zahrál si finále, na následném Roland Garros udolal svého kamaráda Dominica Thiema a poprvé v kariéře postoupil do semifinále grandslamu.

Cenná vítězství nad Nadalem a Thiemem se počítají vždy, obzvlášť na antuce, kde oba předvádějí fenomenální výkony. Není divu, že Schwartzman by si rád připsal triumf také nad další hvězdou – Rogerem Federerem.

„Nebyl bych rád, aby Federer ukončil kariéru, aniž bych ho porazil. Aspoň jeden skalp bych rád získal,“ prozradil argentinskému sportovnímu deníku Olé osmadvacetiletý tenista, jenž s fenomenálním Švýcarem dosud prohrál všechna čtyři vzájemná utkání (naposledy v Šanghaji 2017).

„Doufám, že nikdy neodejde do důchodu,“ podotkla světová devítka na adresu Federera.

Kromě mobilizace tenisových schopností potřebuje Schwartzman ke splnění svého velkého přání také štěstí. Někteří tenisté se na okruhu sice střetávají víceméně pravidelně, jiní se však v pavoucích turnajů míjejí dlouhá léta.

Sympatický Argentinec si vytyčil ještě další nelehké úkoly. „Chci zakončit sezónu v top 10, kvalifikovat se na Turnaj mistrů a vyhrát tam zápas,“ doplnil Schwartzman, jenž loni na akci pro osmičku prohrál všechny tři duely v základní skupině.

Ačkoliv jsou výše zmíněné cíle velmi odvážné, tenista z Buenos Aires bezesporu disponuje schopnostmi, díky kterým jich může dosáhnout.