Grandslamový titul i boj proti rasismu. Ósakaová zvolena světovou sportovkyní roku

- Filip Lefenda

Zpravodajská agentura AP (Associated Press) volila s koncem roku nejlepší sportovce uplynulých dvanácti měsíců. Mezi ženami zvítězila se ziskem 18 z celkových 35 hlasů japonská tenistka Naomi Ósakaová.

Třiadvacetiletá hvězda získala v New Yorku svůj celkově třetí grandslamový titul. US Open ovládla i předloni, mezi oba triumfy pak vklínila trofej z loňského Australian Open.

Pozornost na sebe nepoutala Ósakaová jen sportovními výkony. Ostře se vymezila proti rasové nespravedlnosti a podpořila protesty proti policejní brutalitě, které zasáhly Spojené státy. „Jsem hrdá na své vítězství z US Open, ale spíše proto, že jsem během něj měla možnost přimět lidi mluvit o skutečných problémech,“ sdělila bývalá světová jednička a aktuálně třetí hráčka žebříčku WTA právě agentuře AP.

Prestižní anketu vyhrála Ósakaová jako první japonská sportovkyně v historii. Umístila se před nejužitečnější hráčkou finále ženské basketbalové ligy (WNBA) Breannou Stewartovou a Sarah Fullerovou, fotbalovou brankářkou a rovněž hráčkou amerického fotbalu.

Ósakaová je teprve třetí tenistkou, která v tomto tisíciletí anketu ovládla. V roce 2001 v ní zvítězila Jennifer Capriatiová. Roky 2002, 2013, 2015 a 2018 poté patřily legendární Sereně Williamsové.

Mezi muži se stal nejlepším sportovcem roku počtvrté v kariéře lídr Los Angeles Lakers – basketbalista LeBron James.

Agentura AP (Associated Press) je americká tisková agentura se sídlem v New Yorku. Založena byla v roce 1846. Zpravodajství dodává více než 10 tisícům odběratelů ve více než sto zemích z celého světa.