Australian Open: Další Čech do kvalifikace! Koho doplní?

- Radek Štohl

Netradiční kvalifikaci Australian Open si nakonec zahrají tři čeští zástupci mezi muži. Po Tomáši Macháčovi a Lukáši Rosolovi se na konci prosince dočkal také Zdeněk Kolář. Boje o Melbourne se odehrají 10. až 13. ledna v Dauhá.

Zdeněk Kolář se dlouho pohyboval na hraně účasti a neúčasti. Ještě po Štědrém dni to s jeho šancemi na kvalifikaci nevypadalo slibně, což se ale změnilo po dvou omluvenkách jeho konkurentů.

Čtyřiadvacetiletý český tenista tak o hlavní soutěž Australian Open bude bojovat už popáté v kariéře. Pouze jednou se mu však podařilo probojovat do druhého kola kvalifikace, při dalších třech účastech prohrál hned na úvod proti papírovému favoritovi.

Pro Koláře se celkově bude jednat o dvanáctou účast v kvalifikaci grandslamu. Ani v jednom případě však nezdolal tyto nástrahy, na French Open 2018 mu od elity chyběl jediný úspěšný zápas.

Český tenista, kterému aktuálně náleží 232. pozice v žebříčku dvouhry, tak v boji o hlavní soutěž doplní dva své krajany – Tomáše Macháče (195.) a Lukáše Rosola (199.). Zatímco pro Macháče se bude jednat o druhou příležitost v grandslamové kvalifikaci, Rosol v hlavní soutěži vystupoval čtyřiadvacetkrát.