Sisková o Vánocích v Tunisu: Byla jsem překvapena. Co bylo na štědrovečerní večeři?

- Michal Hladký

Vánoce doma? Kvůli přesunutí Australian Open si je mohla většina tenistů vychutnat plnými doušky. Opačně tomu je u Anny Siskové, momentálně 545. hráčky světového žebříčku. Ta tráví svátky společně se svou sestrou Kateřinou v tuniském Monastiru, kde se snaží ukázat svůj tenisový um v rámci severoafrických turnajů nižší kategorie. O tom, jak se jí zamlouval Štědrý den v exotické destinaci, se rozpovídala pro Tenisový svět.

Anna Sisková se v prosinci doma moc neohřála. I když v tomto případě je metafora nepříliš vhodně použitá, protože kvůli rozdílu mezi slunečným severem Afriky a chladnou střední Evropou by to ani nedávalo příliš smysl.  

Devatenáctiletá Češka odehrála dva turnaje ITF v egyptské Káhiře, přičemž na jednom z nich urvala taktéž deblový titul. Stejně si počínala i o svátcích v tuniském Monastiru, kde si trochu opožděně darovala další vítězství ve čtyřhře.

Jak probíhaly vaše Vánoce v Monastiru?
Měla jsem dva zápasy, pak jsme si večer se ségrou daly dárky, které jsme si přivezly už z Česka. Zavolaly jsme rodině a přes Skype jsme sledovaly, jak si rozbalují dárky. Následně jsme šly na večeři, která byla opravdu velkolepá. Jako hlavní chod se podával losos s kaší. Na hotelu to nádherně vyzdobili, dodali tomu trochu té vánoční atmosféry. Připravili si pro nás i taneční show, zpívalo se. Bohužel jsem další den hrála, takže jsem musela jít brzy spát.

Řešil se i nějaký dresscode?
Vůbec. Ostatní hráči tam chodili v různých teplákovkách. Já jsem chtěla taky, takové věci moc neřeším. Ale jak je tady se mnou sestra, tak od ní jsem to pořádně schytala a musela jsem jít aspoň do riflí. (směje se)

Bylo to pro vás poprvé, kdy jste slavily Vánoce v nějaké exotické destinaci?
Vždy jsme byly doma s rodinou, tohle bylo poprvé. Letos se půl roku nehrálo, nemám tedy důvod si dávat nějakou pauzu.

Měl někdo z rodiny problém s tím, že nebudete přes svátky doma?
Mamka je bývalá tenistka, takže ta byla dokonce ráda a má pro to pochopení. Táta to navrhl, takže nikomu to moc nevadilo.

Co vám o Vánocích v Monastiru nejvíce scházelo?
Taková ta vánoční rodinná atmosféra. Mám ještě tři malé nevlastní sourozence, takže vidět jejich rozzářené oči, když rozbalí své vysněné dárky, je k nezaplacení.

Budete je chtít nějak dodatečně oslavit?
O tom jsme se ani nebavili. Nicméně je tu ještě další turnaj, takže bych tu měla hrát i na Nový rok. Jak na Nový rok, tak po celý rok. (směje se) Brzy se teda domů nejspíše nedostanu.

Hlavní náboženstvím v Tunisu je islám, nelze tedy očekávat, že Vánoce budou nějak zásadněji prožívat. Bylo to tak i v realitě?
Byla jsem jen v hotelu, takže těžko říct. Ale překvapilo mě, kolik Tunisanů do tohoto resortu přijelo jen za účelem oslavy Vánoc. Jak jste zmínil, Vánocům nedávají takovou váhu, spíše to berou jako komerční záležitost. Měla jsem tu možnost v Tunisku být i přes ramadán a to bylo úplně o něčem jiném. To si opravdu zakládali na tradicích.

Jak už bylo několikrát zmíněno výše, tak vám dělá v Monastiru doprovod mladší sestra – Kateřina. Co ona a tenis?
Hraje tenis, ale jen párkrát týdně, když se jí zrovna chce. Nemá nějaké větší ambice. Nicméně minulý turnaj byla úplně prázdná kvalifikace, takže se příští týden rozhodně zapíše a zkusí to!

Má v Tunisku vůbec nějaké oblečení na hraní? Nebo alespoň raketu?
Má tu jednu raketu. Sportovní oblečení nemá, ale to jí půjčím. Takže teď jen doufat, že nebudeme hrát proti sobě. (směje se)