Ústup rebelů. Snad platí pravidlo o střetu zájmů pro všechny, vzkázali Djokovič a Pospisil

- Marek Bartošík

Novak Djokovič a Vasek Pospisil oznámili, že se nebudou ucházet o místo v hráčské radě ATP. Oba tenisté se tak rozhodli kvůli novému pravidlu asociace ATP, které zakazuje kumulaci funkcí. Djokovič a Pospisil vydali k problematice v téměř totožný čas prohlášení na sociálních sítích. „Doufám, že se toto pravidlo týká všech úrovní ve struktuře ATP,“ nechal se slyšet třiatřicetiletý Djokovič.

Před měsícem, zrovna když byl v plném proudu Turnaj mistrů, asociace ATP zakázala „hromadění“ politických funkcí v tenisovém prostředí. Tento krok znemožnil návrat rebelů Novaka Djokoviče a Vaska Pospisila do hráčské rady ATP, z níž v srpnu vystoupili. Zmínění tenisté jsou od té doby vůdčími osobnostmi nové hráčské organizace PTPA (Professional Tennis Players Association), čítající desítky jmen.

Srbský tenista nyní ustoupil tlaku a z nadcházející volby odstoupil. „Vzhledem k poslednímu vývoji událostí cítím jako nutnost, abych odstranil své jméno ze seznamu kandidátů. Nechci vytvářet konflikt nebo nejistotu ohledně voleb ani žádné další problémy. Činím tak zdráhavě a s těžkým srdcem,“ napsal Djokovič.

„Věřím, že je velmi důležité, abychom v našem sportu neměli střet zájmů. Doufám, že se toto pravidlo týká nejen nové hráčské organizace, ale i všech úrovní ve struktuře ATP,“ doplnil nejlepší tenista světa.

Víceméně stejné stanovisko zaujal také Djokovičův názorový spojenec Vasek Pospisil. „Věřím, že toto pravidlo platí také pro správní radu a management,“ poznamenal třicetiletý Pospisil, který také zopakoval své priority.

„Nadále se budu snažit, aby bylo s hráči v tenisové branži jednáno jako s partnery,“ uzavřel Kanaďan.