Zverev musel k soudu. V Londýně si vyslechl dobré zprávy

- Jan Vojkůvka

Vleklé tahanice se německé hvězdě Alexanderu Zverevovi vyplatily. V Londýně si při soudním slyšení vyslechl dobré zprávy ve sporu s londýnskou sportovní agenturou ACE, která jej začala zastupovat v 15 letech. ACE totiž před začátkem slyšení přistoupila na dohodu a soudní při se raději vyhnula.

Zverev žaloval agenturu ACE a svého bývalého agenta Patricia Apeye z nezákonného omezení obchodu. Ve své podstatě šlo o to, že Zverev chtěl s agenturou rozvázat svůj nepříliš výhodný kontrakt, což mu nebylo umožněno. Rozhodl se tedy obrátit na soud už v roce 2019.

Soudce Andrew Hochhauser se měl zabývat prošetřováním podkladů a důkazů tento čtvrtek, ale po začátku přelíčení přišla od advokátky Anyy Proopsové, která vedla Zverevův právnický tým, překvapivá zpráva. Agentura ACE přistoupila na dohodu a jednání se vyhnula.

Zverev si tak konečně mohl oddychnout.

Agentura ACE se původně soudní pře chtěla zúčastnit, ale pod tíhou důkazů si nejspíš byla vědoma, že by neuspěla. Se Zverevem totiž uzavřela pro tenistu nepříliš výhodnou smlouvu v roce 2012, tedy v době, kdy s profesionálním tenisem teprve začínal. Němec se pokusil před dvěma lety pracovní vztah s agenturou ukončit, ale ACE mu jeho žádost zamítla s tím, že nijak jeho obchodní aktivity neomezuje.

„Je to extrémní pocit úlevy, protože se tím zabýváme už dva roky,“ byl potěšen Zverev, který se zároveň rozhodl varovat mladé sportovce před zbrklým a neuváženým uzavíráním kontraktů, které nemusí být vždy úplně výhodné, byť se tak původně tváří. „S bratrem (Mischou) o tom už nějakou dobu mluvíme a chceme trochu pomoci příští generaci. Rodiče mladších děti si musí dávat pozor, aby je manažeři nevyužívali.“

Další ze Zverevových právníků, Mark Stephens, se ke slovům svého klienta přidal. „Tento případ je varováním pro všechny mladé sportovce, kteří by si měli zajistit napřed odbornou radu, než podepíší nevýhodný kontrakt, z něhož může být hodně nákladné se vyvázat.“

Sama agentura ACE ve svém prohlášení tvrdí, že se Zverevem začala pracovat v době, kdy mu patřilo 825. místo na světě a pomohla mu nejen finančně v začátcích kariéry, ale také se zasloužila o uzavření spousty lukrativních reklamních smluv. „Je smutné, že úspěšná spolupráce, která trvala dlouhou dobu, končí tímto způsobem,“ dodali zástupci agentury.