Murray cílí na olympiádu. V Tokiu chci získat medaili, hlásí

- Marek Bartošík

Pokud má v něčem Andy Murray nad ostatními současnými legendami mužského tenisu navrch, pak jsou to olympijské hry. Tenista z Glasgow ovládl singlovou soutěž v Londýně 2012 i Riu 2016, kromě toho má na kontě ještě stříbro z londýnského mixu. A další úspěch chce přidat v Tokiu.

„Rád bych znovu soutěžil na olympijských hrách. Pokud bych dostal další šanci, bylo by to pro mě ohromné. Patří to k mým největším prioritám pro příští rok,“ uvedl pro BBC Sport třiatřicetiletý Murray.

Letní olympijské hry v Tokiu se měly původně konat letos, kvůli pandemii koronaviru se však uskuteční až v roce 2021. Jestliže vše půjde podle plánu, pak vypukne olympijský turnaj 24. července, tedy pouhých třináct dní po závěrečném dni Wimbledonu.

Murray řadí mezi své priority také travnatý grandslam, kde triumfoval v letech 2013 a 2016. „Rád bych znovu hrál na Wimbledonu, to samé platí pro Australian Open,“ zmínil. „A pokud budu zdravotně v pořádku, zkusil bych vyhrát další medaili v Tokiu.“

Cíl je to smělý, neboť někdejší světová jednička Murray figuruje v žebříčku ATP až na 122. místě. V olympijské dvouhře je přitom pouze 64 míst (z toho 56 bude přiděleno na základě žebříčku). Britskému reprezentantovi nicméně nahrává fakt, že i největší tenisové velmoci můžou do Tokia vyslat maximálně čtyři singlisty. Kvůli Američanům či Španělům se tak hranice pro účast může posunout někam k 60. příčce.

Murraymu k této metě schází přibližně 500 bodů, což na první pohled není nezanedbatelný počet. Na druhou stranu na slavného tenistu nečekají až do olympiády prakticky žádné obhajoby, k přičítání bodů má tedy dobrou výchozí pozici.

A jak že si britský hrdina stojí pod pěti kruhy ve srovnání se svými slavnými tenisovými současníky? Se dvěma zlatými medailemi ze singlu a stříbrem ze smíšené čtyřhry je na tom lépe než Roger Federer (stříbro ze dvouhry a zlato ze čtyřhry), Rafael Nadal (zlato ze dvouhry i ze čtyřhry) i Novak Djokovič (bronz ze dvouhry).

Olympijský turnaj v Tokiu se má podle aktuálních plánů uskutečnit od soboty 24. července do neděle 1. srpna 2021, hrát se bude na tvrdém povrchu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Andy Murray (@andymurray)