Kvitová osmou výhru v řadě nepřidala. Prestižní ocenění získala poprvé Bouzková

- Jan Vojkůvka

Posledních sedm let se z prestižního ocenění WTA Karen Krantzcke Sportsmanship Award (ve zkratce cena za fair play, kterou udělují samy hráčky) radovala Petra Kvitová, jež od roku 2013 nenašla konkurentku. Celkově osminásobná vítězka ocenění (vyhrála i v roce 2011) však osmé vítězství v řadě nepřidala. Letos ji na trůnu vystřídala dvaadvacetiletá Marie Bouzková.

Už se stalo tradicí, že WTA Karen Krantzcke Sportsmanship Award patřila na konci sezony zkušené Petře Kvitové.

Dané ocenění se uděluje tenistce za respekt ke svým protihráčkám a rovněž za příkladné chování na kurtu i mimo něj. Poprvé se tak přihodilo v roce 1978, od té doby ho získaly ikony jako Chris Evertová, Lindsay Davenportová nebo Kim Clijstersová.

Hegemonii osminásobné vítězky od roku 2011 narušila pouze v roce 2012 právě Clijstersová. Až do letošního prosince. Po vyhlášení vítězek cen WTA se z ocenění za sportovní chování může radovat Marie Bouzková, která prožila parádní sezonu, během níž navíc svým vystupováním mohla jít příkladem ostatním.

„Cenou jsem moc poctěna a velice si takového prestižního ocenění vážím. Udělalo mi velkou radost nejen proto, že jsem se připsala do seznamu velice úspěšných tenistek, ale také proto, že si ostatní hráčky mého chování na kurtu i mimo něj váží,“ vylíčila Bouzková Tenisovému světu své pocity z ocenění.

„Dělá mi radost vědět, že to, co pro mě znamená tenis, zaznamenaly hráčky a okolí. Jsem velice ráda, že mohu alespoň trochu pomoci propagaci fair play a respektu na okruhu. Jinak jsem s cenou vůbec nepočítala, protože je to vlastně teprve můj první úplný rok na okruhu WTA. A je skvělé, že toto ocenění zůstává i nadále v Česku, po tak dlouhé šňůře Petry Kvitové, která je opravdu tenisovým vzorem na kurtu i mimo něj,“ 

Trofej je pro Bouzkovou o to cennější, jelikož o jejím udělení hlasují samotné hráčky.

Bouzková v této sezoně dokázala projít do finále turnaje WTA v Monterrey, vybojovala také čtvrtfinále v Lexingtonu a došla do třetího kola na Cincinnati Masters, které se kvůli pandemii koronaviru hrálo netradičně v New Yorku. Sezonu zakončila na 51. místě světového žebříčku.