ATP

Famózní rok Čechů! Kdo si polepšil o téměř 300 míst?

- Radek Štohl

Bezpochyby to byla zvláštní sezóna. Pro mnohé tenisty však průlomová. A to se také týká českých hráčů. Výrazný pokrok žebříčkem především zaznamenalo nadějné kvarteto Tomáš Macháč, Michael Vrbenský, Jiří Lehečka, Jonáš Forejtek. O něco výše znovu vystoupal Vít Kopřiva, do elitní stovky se vrátil Jiří Veselý.

Vůbec největšího posunu v žebříčku dvouhry se dočkal Jiří Lehečka. Uplynulý měsíc devatenáctiletý tenista předchozí sezónu zakončil na 623. místě, příští pondělí by měl figurovat na 350. pozici.

Lehečka se letos rozjel po vynucené pauze. Na challengeru v Praze postoupil do osmifinále, v Prostějově dokonce prorazil mezi čtyři nejlepší tenisty turnaje. Mladému hráči se dařilo také na turnajích nižší kategorie ITF, na kterých získal premiérový titul (RPM Prague Open), minulý týden v Heraklionu dokráčel až do finále.

Přechod mezi dospělé zvládl Jonáš Forejtek. Vítěz juniorské dvouhry US Open 2019 před přerušením sezony dokráčel do semifinále a finále turnaje nižší kategorie, v turecké Antalyi slavil trofej.

Po návratu na okruh uhrál druhé kolo challengeru a postoupil mezi čtyři nejlepší na ITF. Na konci roku šokoval při své premiéře na okruhu ATP, kde zdolal grandslamového šampiona Martina Čiliče. Vzápětí padl ve dvou sadách s Richardem Gasquetem.

Velmi důležitý krok, co se týká nasazování do kvalifikace na grandslamy, udělal Tomáš Macháč. Na konci února ovládl challenger v Koblenzi, poprvé tak triumfoval na této úrovni.

Restart sezóny pro talentovaného tenistu začal osmifinálovou účastí v Praze. Na French Open se z kvalifikace bez ztráty setu probojoval do hlavní soutěže dvouhry. Zde čelil hráči TOP 30 Tayloru Fritzovi, se kterým ze stavu 0:2 na sety dovedl zápas do páté sady, ve které nakonec prohrál. Do konce sezóny si ještě připsal tři čtvrtfinále na challengeru, v Bratislavě byl dokonce dva gemy od titulu.

Čtvrtým do party obletované čtveřice je Michael Vrbenský. Držitel titulu z Pardubické juniorky 2017 či deblový finalista juniorského Wimbledonu znovu udělal postupné krůčky žebříčkem. Na začátku sezóny postoupil do semifinále a finále turnaje nižší kategorie, na své výsledky navázal také od srpna.

Hned na prvním turnaji – challengeru v Praze – vybojoval semifinále, ve kterém vedl 1:0 na sety nad Stanem Wawrinkou. V závěru ročníku se snažil zaměřit na tuto kategorii. Dvakrát vyhrál první zápas v hlavní soutěži, jednou uspěl ve dvoukolové kvalifikaci.

Zapomínat však nesmíme také na Víta Kopřiva. Třiadvacetiletý tenista se žebříčkem posunul téměř o šedesát míst. A to zásluhou tří čtvrtfinálových účastí. Na své první semifinále však stále teprve čeká.

Poprvé od května 2019 se do nejlepší stovky probojoval Jiří Veselý. Na únorovém podniku v Puné ustál tři těžké třísetové zápasy, premiérově od roku 2015 získal titul z kategorie ATP.

Nejzajímavější pokroky Čechů v sezóně 2020:
Jiří Lehečka – 19 let (623. – 350.) – 273 míst
Jonáš Forejtek – 19 let (536. – 361.) – 175 míst
Tomáš Macháč – 20 let (355. – 195.) – 160 míst
Dalibor Svrčina – 18 let (979. – 839.) – 140 míst
Michael Vrbenský – 20 let (429. – 312.) – 117 míst
Andrew Paulson – 19 let (805. – 746.) – 59 míst
Vít Kopřiva – 23 let (351. – 294.) – 57 míst
Jiří Veselý – 27 let (105. – 68.) – 37 míst