Další tvrdý trest! Ukrajinec byl za ovlivňování zápasů doživotně suspendován

- Jan Vojkůvka

Ukrajinský tenista Stanislav Poplavskij byl tvrdě potrestán Mezinárodní tenisovou federací za ovlivňování zápasů a už nikdy nebude moci nastoupit k profesionálnímu utkání. Nekalé jednání Poplavskému prokázala Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU).

Devětadvacetiletý Poplavskij, který bude muset zaplatit také pokutu ve výši 10 tisíc dolarů, se provinil proti pravidlům ITF v letech 2015 až 2019. Podle zjištění figuroval nejen v ovlivňování a prodeji vlastních zápasů, ale tyto informace sděloval rovněž dalším osobám za účelem zisku. Tzv. courtsiding, který značí vynášení informací o ovlivněných výsledcích dalším osobám za účelem podávání sázek, je stejně závažným prohřeškem jako samotné ovlivňování a prodávání zápasů.

I z toho důvodu byl Poplavskij potrestán doživotní suspendací.

Ukrajinský hráč se ve světovém žebříčku dostal nejvýše na 440. místo ve dvouhře. Během kariéry vybojoval na okruhu ITF jeden titul v singlu a tři tituly v deblu. Od září 2018 se však v žádném profesionálním utkání nepředstavil.

Poplavského případ je dalším z mnoha, které v posledních týdnech ITF vyřešila a zveřejnila. Od konce října se tvrdých trestů dočkali hned tři tenisté.

Talentovaná Američanka Ashley Kratzerová byla potrestána na čtyři roky za doping. Bulharka Aleksandrina Najdenovová, která získala během kariéry celkem 24 singlových a deblových trofejí, obdržela za ovlivňování zápasů doživotní distanc a pokutu ve výši 150 tisíc dolarů. Osmiletý trest pak obdržel také bývalý 154. hráč světa Enrique Lopez Perez.