Čtyři roky bez tenisu. Talentovaná Američanka vyfasovala trest za doping

- Jan Vojkůvka

Americká tenistka Ashley Kratzerová se dozvěděla svůj trest za užití dopingu, na který byla pozitivně testována letos v lednu. Jednadvacetiletá hráčka, jež se ve světovém žebříčku dokázala prokousat až do druhé stovky, nesmí hrát dlouhé čtyři roky.

Kratzerová byla v lednu letošního roku na turnaji v Newport Beach, který patří do kategorie WTA 125k Series, pozitivně testována na látku, která zvyšuje uvolňování růstového hormonu. Následně byla Mezinárodní tenisovou federací ITF předběžně suspendována.

Dlouhé vyšetřování, které bylo narušeno také pandemií koronaviru, přineslo konečné výsledky na konci října. A Kratzerová, která se na profesionálním okruhu pohybuje od svých 15 let, vyfasovala tvrdý trest, který jí zakazuje hrát tenisové turnaje až do roku 2024.

Američanka, jejíž maximem na světovém žebříčku bylo 200. místo a třikrát se probojovala na okruhu ITF do finále, se proti pozitivnímu testu ohrazovala a neustále tvrdila, že se žádného dopingu nedopustila. Podle informací vše svedla na čínského trenéra, který jí měl v dubnu 2019 na turnaji An-ningu poskytnout neoznačnou lahvičku s krémem na léčbu puchýřů.

Kratzerová, dle svých slov, musela do An-ningu odcestovat bez svého trenéra a kvůli problémům s puchýři byla nucena hledat pomoc u místních. S pomocí se nabídl čínský profesionální trenér, který je podle Kratzerové viníkem jejího pozitivního testu na doping.

Jenže, jak podotýká ITF, každý tenista je povinen si ověřit léky, a tedy i krémy na léčbu puchýřů, zda neobsahují zakázané látky. Kratzerové verze, že si vzala od čínského trenéra neznámou látku a bez jakéhokoliv ověřování ji užila, u ITF neuspěla, a i kdyby byla pravdivá, Američanka musí čelit následkům nezodpovědného chování. Tento příběh je navíc sám o sobě dost prapodivný.

Byť je Kratzerové teprve 21 let, na kurty se bude moci vrátit až ve 25 letech a přijde o podstatnou část kariéry v době, kdy se měla zlepšovat a usilovat o další posuny žebříčkem až k vysněné elitní stovce. Je tedy otázkou, zda tento trest nepřinutí mladou a talentovanou hráčku ke konci kariéry.