Životní sezona Rubljova? Jeho letošní úspěchy jsou o ničem, zpražil Rusa slavný krajan

- Jan Vojkůvka

Třiadvacetiletý Andrej Rubljov prožil úchvatnou sezonu. Jako jediný dokázal vybojovat hned pět trofejí na okruhu ATP, poprvé v kariéře pronikl do elitní světové desítky a zároveň se premiérově kvalifikoval na Turnaj mistrů. O to více šokující jsou bývalé světové jedničky Marata Safina, podle něhož úspěchy jeho krajana ve výsledku nic neznamenají.

Nebývale přísný byl ke svému mladému krajanovi bývalý první hráč světa a vítěz dvou grandslamových titulů. Byť by se mohl radovat z toho, že ruský tenis opět patři do nejužší světové špičky, Safin dost důrazně varuje, že Rubljovovy úspěchy mohou být zavádějící. Všechny tituly totiž vybojoval na turnajích ATP 250 a 500.

„Znamenají jeho výhry v tomto roce něco? Pokud bych měl říct pravdu, tak neznamenají nic,“ byl hodně ostrý Safin. „Vyhrál sice pět turnajů, ale nebyly to Masters ani grandslamy. Novak Djokovič vyhrál méně turnají, ale zakončil rok jako světová jednička,“ podotkl slavný Rus.

„Andrej se potřebuje více prosadit a vyhrávat na velkých turnajích. Může porážet spousty soupeřů. Aby ale zakončil rok mezi nejlepší trojkou světa, potřebuje se dostávat do semifinále a finále na grandslamech,“ upozornil Safin, který na čele žebříčku strávil sice jen devět týdnů, ale přesto může říct, že se prokousal až na vrchol.

I přes poměrně ostrá slova však Safin musel Rubljova i pochválit. Jeho tenis má totiž podle vítěze US Open a Australian Open velký potenciál. „Má bohatý arzenál úderů, dobrou fyzičku, skvělý pohyb na nohou. Musí se naučit hrát pod tlakem a nenechat se stresovými situacemi zlomit,“ řekl Safin o světové osmičce.

„Celkově příliš lidí nechápe, o čem jsou profesionální sporty. Dosáhnout elitních úspěchů ve sportu se nedá jen tím, že se naučíte trefovat míček oběma rukama a jdete hrát, ale je to především o tom, jak dlouho ustojíte tlak a stresové situace,“ dodal Safin.