VIDEO: Zkrat roku? Portugalec ztratil "vyhraný" zápas, minela na síti obletěla svět

- Filip Lefenda

Tento týden je ve znamení posledních letošních challengerů. Jeden takový probíhá v portugalské Maie. Zlomit sérii porážek na něm chtěl domácí Goncalo Oliveira, dokázal ale ztratit takřka vyhraný zápas a navrch se ještě v důležitém okamžiku prezentoval neuvěřitelnou chybou na síti.

Z 23 letošních zápasů vyhrál pouhých 7. I proto měl Goncalo Oliveira v době, když už mnozí tenisté užívají zasloužené dovolené, na domácí antuce v Maie motivaci uspět. A od postupu do osmifinále nebyl 287. tenista žebříčku ATP daleko.

Nad tureckým kvalifikantem vedl levoruký Oliveira už 6:2 a 3:1, poté se ale začaly karty obracet. Turecký protivník si dvěma brejky vynutil rozhodující set. A právě moment z jeho koncovky během úterý obletěl svět.

Oliveira prohrával už 2:5, třemi hrami ale srovnal na 5:5 a „na koně“ se mohl posadit dalším brejkem – na příjmu totiž vedl 40:30 a měl malý mečbol. Pětadvacetiletému rodákovi z Porta při něm stačilo na síti umístit míč libovolně do kurtu, soupeř byl v hluboké defenzívě.

Vítěz sedmi turnajů ITF ale nepochopitelně selhal. Balon napálil k vlastnímu zděšení do autu a utkání posléze prohrál. Někdejší člen druhé světové stovky tak podtrhl svou letošní výsledkovou mizérii. A není divu, že mnozí fanoušci i sportovní žurnalisté označili jeho zkrat za tenisovou minelu roku.