Tohle už neříkej! Murray připomněl dávné pokárání od rozzlobeného Ferrera

- Marek Bartošík

Andy Murray ve své bohaté kariéře zažil řadu nevšedních situací. A právě na jednu z nich zavzpomínal v populárním internetovém vysílání během Turnaje mistrů. Hlavní role ve více než čtrnáct let staré události se ujal španělský tenista David Ferrer, jenž tehdy osmnáctiletému Murraymu důrazně doporučil, aby na kurtu během utkání nepoužíval španělštinu.

Andy Murray a moderátor Gaël Monfils během letošního ATP Finals bavili desetitisíce diváků zajímavým programem, který se točil mimo jiné kolem tenisové historie a pikantností z profesionálního okruhu.

Třiatřicetiletý Brit se v jednom z živých vysílání na platformě Twitch vrátil do roku 2006, kdy na antukovém turnaji v Barceloně rozčílil domácího Davida Ferrera. „Po jednom míčku jsem řekl ‚vamos‘. Ferrer při střídání stran ztratil nervy a začal se ptát, proč říkám ‚vamos‘ a ne ‚come on‘,“ vrátil se k dávnému zážitku Murray, který toho času ve Španělsku žil.

Snad proto mu použití španělštiny během ostrého zápasu proti rodilému mluvčímu přišlo vcelku normální. „Bylo mi osmnáct, nějakou dobu jsem tam tehdy bydlel. Měl jsem i španělské trenéry,“ zmínil Murray, jenž nakonec utkání prohrál ve třech setech.

Na tenistu z Glasgow nicméně tento drobný konflikt s Davidem Ferrerem, platícím za velmi férového soupeře, trvale zapůsobil. „Myslím, že od té doby jsem ‚vamos‘ nepoužil ani jednou. Zůstal jsem u angličtiny,“ glosoval s úsměvem Murray.

Onen španělsko-britský duel z Barcelony 2006 byl počátkem poněkud nenápadné rivality, která se nakonec vyšplhala na rovných dvacet soutěžních zápasů (bilance 14:6 pro Murrayho). Mezi nimi vyčnívají především vyrovnané bitvy ze semifinále Australian Open 2011, čtvrtfinále Wimbledonu 2012 a finále v Miami 2013. Ve všech případech triumfoval Andy Murray.