Premiérová trofej až v závěrečném podniku sezony! Koolhof s Mektičem si podmanili ATP Finals

- Jan Vojkůvka

Nizozemsko-chorvatská dvojice Wesley Koolhof a Nikola Mektič dotáhla své působení na Turnaji mistrů až k samotnému titulu. Šampioni londýnského podniku v nedělním finále porazili Jurgena Melzera a Edouarda Rogera-Vasselina po setech 6:2, 3:6, 10:5. Vítězství na ATP Finals přineslo tomuto páru vůbec první společnou trofej v kariéře.

Lépe sezonu snad ani zakončit nemohli. Koolhof s Mektičem spolu absolvovali vůbec první rok na okruhu a doposud nedokázali na žádném turnaji triumfovat. Dostali se sice do finále US Open a v Marseille, na Roland Garros dokráčeli do semifinále, ale kýžený triumf se ne a ne dostavit.

Až Turnaj mistrů, kde se jim povedlo vyhrát dva zápasy v základní skupině, přinesl sladkou tečku za prapodivnou, ale velmi úspěšnou sezonou.

Finálový souboj, který trval 78 minut, se stal kořistí této nizozemsko-chorvatské dvojice, která se představila na celkově 14. společném turnaji.

V úvodním setu to byl od Koolhofa s Mektičem velmi rychlý proces. První sadu ukořistili za pouhých 27 minut, nečelili žádnému brejkbolu a vše nasvědčovalo tomu, že si dojdou pro hladké vítězství.

Druhá sada se však nevyvíjela podle jejich představ. Tentokrát se jim nepovedlo vybojovat ani jeden brejkbol a naopak ve čtvrté hře přišli o servis. Rozhodnout tak musel supertiebreak.

V něm se oba páry přetahovaly vzájemně o servisy, ale za stavu 5:5 přišel zlom. Melzer s Rogerem-Vasselinem od té chvíle nezískali ani bod, třikrát ztratili podání a prohráli 5:10.

Oba tenisté se po úspěšném ATP Finals navíc posunou do elitní desítky žebříčku čtyřhry. Wesley Koolhof bude figurovat na svém kariérním maximu na pátém místě. Nikola Mektič se pak posune na devátou příčku.