Životní sezonu zakončil výhrou. Byl to úžasný rok, raduje se Rubljov

- Jan Vojkůvka

Pět titulů na okruhu ATP, premiérový posun do elitní desítky, premiérový postup do ATP Finals a také první vítězství mezi smetánkou. Rok 2020, který byl silně ovlivněn pandemií koronaviru, byl i přes svou prazvláštnost přinejmenším pro Andreje Rubljova tím nejlepším v kariéře. Třiadvacetiletý Rus rozhodně bude mít příští rok spoustu práce, aby vše dokázal obhájit.

„Vyhrál jsem tolik turnajů, co nikdy předtím. Dokonce více, než během celého zbytku kariéry,“ usmíval se Rubljov po svém posledním utkání v Londýně. „Jsem jedním z těch, co si na tento rok nemohou stěžovat.“

Svou úspěšnou sezonu zakončil na Turnaji mistrů v Londýně. Zde sice prohrál dva zápasy v základní skupině, ale s britskou metropolí, a vlastně celým ročníkem, se rozloučil vítězstvím. Dokázal totiž porazit Dominica Thiema 6:2, 7:5 a zapsal si premiérové vítězství na elitním finálovém turnaji v kariéře.

„Byl to úžasný zápas, bojoval jsem až do konce, dokud jsem neproměnil mečbol. Nebylo to snadné, ale měl jsem své šance a jsem šťastný, že jsem byl tak mentálně silný.“

Během roku 2020 Rubljov dokázal vyhrát turnaje v Dauhá, Adelaide, Hamburku, Petrohradu a Vídni. Pět získaných trofejí jej vyšvihlo na osmé místo světového žebříčku, což je samozřejmě jeho životní maximum. Doposud totiž v elitní desítce světa nefiguroval.

Účastí na Turnaji mistrů navíc získal další cenné zkušenosti, které se mu budou během kariéry hodit. Stále totiž patří k nastupující generaci, která by měla v budoucnu nahradit současné superhvězdy mužského tenisu.

„Ano, je to skvělá zkušenost. Tento turnaj vám dává příležitost hrát proti těm nejlepším, a vy musíte na kurtu ze sebe dostat to nejlepší. Vůbec nezáleží na tom, že už jsem vypadl,“ dodal.