ATP Finals: Nadal postoupil ze skupiny, Rubljov přehrál Thiema

- Redakce

Do klíčového střetnutí čtvrtečního hracího dne na ATP Finals 2020 nastoupila světová dvojka Rafael Nadal a obhájce titulu Stefanos Tsitsipas, z jejichž přímého souboje o postup ze skupiny vyšel jako vítěz španělský matador. Místo mezi nejlepší čtyřkou Turnaje mistrů už měl jisté loňský finalista Dominic Thiem, jenž své představení v základní skupině Londýn 2020 uzavřel prohrou proti debutantovi Andreji Rubljovovi.

V přímém souboji o postup zvítězil Nadal
Rafael Nadal (2.) se poprvé od roku 2015 na Turnaji mistrů dostává přes skupinovou fázi a postupuje pošesté v kariéře do semifinále ATP Finals. V přímém souboji o setrvání v turnaji porazil za něco málo přes dvě hodiny Stefanose Tsitsipase (6.) 6:4, 4:6 a 6:2.

V prvním setu si Španěl držel podání, načež v klíčové situaci vzal servis soupeři a zvítězil tak 6:4. I druhá sada měla podobný průběh. Oba tenisté byli při podání naprosto suverénní, avšak jeden z nich nakonec chyboval. Byl to Rafael Nadal, který za stavu 4:5 ztratil servis a dvojchybou daroval řeckému tenistovi druhý set. Rozhodující sada vybočovala ze zavedených pořádků. Oba hráči v úvodu ztratili svá podání. Nadal se následně zmohl ještě na druhý brejk, na což jeho řecký oponent nedokázal zareagovat.

Andrej Rubljov se rozloučil s Turnajem mistrů vítězstvím
Na závěr skupinové fáze zdolal Andrej Rubljov (8.) už jistě postupujícího Dominica Thiema (3.) za hodinu a patnáct minut po výsledcích 6:2, 7:5. První sadu Rus opanoval, vyhrál ji 6:2 a také do druhého setu vstoupil lépe, když vedl s brejkem. Rakušan ještě zabojoval a ze stavu 2:4 otočil skóre na 5:4, ovšem koncovka zase patřila Rubljovovi. Ten pro sebe urval jedenáctý gem na příjmu, v němž prohrával 0:40, a pak už utkání dopodával.

Ram a Salisbury zvládli přímý souboj o postup
Na Turnaji mistrů se druhými postupujícími ze skupiny Mikea Bryana po Nizozemci Koolhofovi a Chorvatu Mektičovi stali Rajeev Ram s Joem Salisburym. Americko-britský pár porazil v přímém souboji o místenku do semifinále po nesmírně vyrovnaném boji německé duo Kevin Krawietz, Andreas Mies 7:6(5), 6:7(4) a 10:4.

Duel vygradoval po dvou zkrácených hrách rozhodujícím supertiebreakem, který zcela ovládli Ram se Salisburym. Oběma chodil v závěru utkání první servis, po němž protivníky nepouštěli vůbec do hry. Krawietze s Miesem může mrzet zejména koncovka první sady, v níž měli za stavu 5:4 při vlastním podání k dispozici dva setboly, ty ale neproměnili.

Kubot a Melo ovládli londýnské drama
Obrovské drama nabídl skupinový zápas Turnaje mistrů mezi dvojicemi Koolhof, Mektič a Kubot, Melo. V utkání trvajícím hodinu a šestačtyřicet minut zvítězilo polsko-brazilské duo, a to po setech 6:4, 6:7(2) a 10:8. V duelu nicméně už o nic moc nešlo. Nizozemec s Chorvatem měli postup jistý, oproti tomu Kubot s Melem už byli po dvou porážkách ze hry o dobrý výsledek na Turnaji mistrů.

Dvouhra (skupina Londýn 2020)
Dominic Thiem (AUT, 3.) – Andrej Rubljov (RUS, 8.) 2:6, 5:7 
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) 6:4, 4:6, 6:2 

Čtyřhra (skupina Mikea Bryana)
Koolhof (NED), Mektič (CRO) – Kubot (POL), Melo (BRA) 4:6, 7:6(2), 8:10 
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Krawietz, Mies (oba GER) 7:6(5), 6:7(4), 10:4