ATP Finals: Thiem v úchvatné bitvě udolal Nadala, Rubljov zahodil mečbol dvojchybou

- Redakce

Závěrečný Turnaj mistrů v úterý rozehrál druhou várku zápasů v základních skupinách. Už od 15 hodin byla na kurtu k vidění parádní bitva zkušených mazáků Rafaela Nadala a Dominica Thiema, jemuž se povedlo po téměř dvou a půl hodinách svého soupeře ve dvou tiebreacích udolat. Ve večerním duelu přehrál Stefanos Tsitsipas skrze rozhodující tiebreak třetího setu Andreje Rubljova. Rus v něm měl za stavu 6:5 na podání mečbol, zahodil ho ale dvojchybou a následně prohrál i další dvě výměny.

Pořádná tenisová bitva se rozhořela v úterý odpoledne na kurtu v londýnské O2 areně. Světová trojka Dominic Thiem v ní udolal po téměř dvou a půl hodinách Rafaela Nadala, kterého porazil těsně 7:6(7), 7:6(4) a vyšvihl se do čela základní skupiny London 2020.

Byť zápas probíhal bez diváků, a tedy bez adekvátní atmosféry, oba hráči předváděli špičkový tenis, který by si zasloužil pořádné ovace. Postupem času se navíc neskutečné výměny znásobovaly a oba tenisté usilovně bojovali o důležité vítězství.

Oba hráči si v prvním setu drželi podání až do tiebreaku, ve kterém se Nadal dostal velmi blízko vítězství. Jenže nevyužil dva setboly a Thiemovi se povedlo skóre zkrácené hry strhnout na svou stranu, když otočil z 6:7 na 9:7.

Druhý set přinesl již zmíněné úžasné momenty, při kterých oba hráči nechali na kurtu to nejlepší, co v nich dříme. Znovu to přitom byl Nadal, kdo byl zpočátku blíže úspěchu. Španělovi se totiž povedlo v sedmé hře prorazit Thiemův servis a prvním brejkem v utkání se dostal do vedení 4:3.

Thiem ovšem našel na ztrátu podání okamžitou odpověď a na returnu srovnal na 4:4. Rakušan pomalu začal přebírat v duelu iniciativu a cítil, že Nadala může porazit ve dvou setech. V desátém gemu si dokonce na příjmu vypracoval hned tři mečboly v řadě, avšak Nadal zbraně nesložil, povedlo se mu je odvrátit a dál bojovat o obrat.

Naději ovšem živil jen do tiebreaku, ve kterém se Thiemovi podařilo utéct minibrejkem do vedení 4:3, následně si vypracoval další tři mečboly a ten druhý (pátý celkově) také proměnil.

K vítězství si Thiem dopomohl hned 37 vítěznými údery, zatímco Nadal trefil 25 winnerů. Co se týče nevynucených chyb, těch Rakušan zaznamenal 22, Španěl 16.

Rubljov zahodil mečbol dvojchybou, Tsitsipas má první bod
V pořádně drama se změnila druhá úterní dvouhra na Turnaji mistrů. Stefanos Tsitsipas (6.) ji proti Andreji Rubljovovi (8.) rozehrál suverénně a získal první set poměrem 6:1, v tom druhém ale za stavu 4:5 po sérii chyb ztratil servis čistou hrou a rozhodnout tak muselo až třetí dějství.

To dospělo bez jediného brejku do zkrácené hry, v níž měl Rus za stavu 6:5 mečbol, spáchal ovšem při něm trestuhodnou dvojchybu. Jeho řecký protějšek následně po změně stran uzmul další dvě výměny a zaznamenal první výhru na turnaji.

Díky ní je Tsitsipas ve hře o postup. O ten svede obhájce titulu přímý souboj s Rafaelem Nadalem. Jistým semifinalistou je naopak po Rubljovově porážce Dominic Thiem, zatímco Rus už o naději na postup přišel.

Koolhof s Mektičem slaví druhou výhru
Nizozemsko-chorvatský pár Wesley Koolhof a Nikola Mektič dokázali na Turnaji mistrů v základní skupině vybojovat už své druhé vítězství. V souboji s americko-britskou dvojicí Rajeevem Ramem a Joe Salisburym vyhráli 7:6(5), 6:0 a zajistili si postup do semifinále.

Krawietz a Mies napravili zaváhání
Němečtí deblisté Kevin Krawietz a Andreas Mies dokázali v úterý napravit své zaváhání z úvodního utkání Turnaje mistrů a připsali si na konto první výhru. V souboji s Lukaszem Kubotem a Marcelem Melem vyhráli 6:2, 7:6(5) a nadále mohou usilovat o postup do semifinále.

Dvouhra (skupina London 2020)
Rafael Nadal (ESP, 2.) – Dominic Thiem (AUT, 3.) 6:7(7), 6:7(4)
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) – Andrej Rubljov (RUS, 8.) 6:1, 4:6, 7:6(6)

Čtyřhra (skupina Mika Bryana)
Krawietz, Mies (GER) – Kubot (POL), Melo (BRA) 6:2, 7:6(5)
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Koolhof (NED), Mektič (CRO) 6:7(5), 0:6