Djokovič převzal v Londýně první trofej. Pocity jsou smíšené, přiznal

- Filip Lefenda

Vstup do Turnaje mistrů ho čeká až v pondělních 15 hodin, kdy se v O2 areně utká s Argentincem Schwartzmanem. Přesto už si Novak Djokovič převzal v dějišti akce první velkou trofej. Do rukou se mu dostal pohár pro světovou jedničku sezóny – už pošesté.

Zakončit tenisový rok na úplné špici žebříčku se dosud šestkrát podařilo jen Petu Samprasovi. Rodák z Bělehradu letos rekord legendárního Američana vyrovnal. „Jsem velmi šťastný,“ liboval si v neděli Djokovič.

„Pro nás všechny to byl divný rok. Šest měsíců se nehrálo. Sezónu jsme restartovali až v srpnu a já pokračoval tam, kde jsem před lockdownem přestal. Jsem velice spokojený s tím, že se to povedlo,“ ohlížel se třiatřicetiletý Srb za koronavirem narušenou sezónou.

V roce 2020 ovládl grandslamový Australian Open a podniky v Cincinnati (New Yorku), Římě a Dubaji. Kromě toho si zahrál i finále na Roland Garros a dovedl Srbsko k vítězství v premiérovém ročníku týmového ATP Cupu. 39 výher a jen pouhopouhé 3 porážky – to jsou jeho oficiální letošní čísla.

„Děkuji celému týmu, že mě i v nelehké době podporoval a věřil ve mně. Je neskutečné, že se mi to povedlo už pošesté,“ řekl Djokovič, jehož však trápí pandemie koronaviru. „Jsem pyšný, ale vzhledem k tomu, co se děje ve světě, mám smíšené pocity. Nelze to ignorovat,“ dodal.

Djokovič bude tento týden usilovat o šestý titul z Turnaje mistrů. V pondělí vstoupí do akce soubojem s Argentincem Schwartzmanem. Dalšími soupeři mu ve skupině Tokio 1970 budou Rus Medveděv a Němec Zverev.