Fantastický závěr sezony! Sabalenková po Ostravě opanovala i Linec

- Jan Vojkůvka

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková zcela ovládla závěr letošní sezony na okruhu WTA a získala druhý titul v řadě. Po triumfu v Ostravě se jí povedlo vyhrát i závěrečný turnaj v rakouském Linci, když ve finále zdolala svou deblovou parťačku Elise Mertensovou 7:5, 6:2. Světová jedenáctka si vítězstvím v Rakousku zajistila návrat do elitní desítky žebříčku.

Dvaadvacetiletá tenistka svým úspěchem v Linci potvrdila, že se v závěru sezony nachází v parádní formě. Okruh WTA po Roland Garros nabídl jen dva turnaje, na obou však Běloruska nenašla přemožitelku a připsala si devět výher v řadě.

Sabalenková, která v Linci navázala na svůj titul z Ostravy, šla do finálového souboje v roli favoritky. Svou soupeřku navíc znala jako své boty. S Elise Mertensovou totiž pravidelně nastupuje v deblu už dva roky a bělorusko-belgický pár patří k velmi úspěšným dvojicím se čtyřmi tituly na kontě.

V nedělním duelu ovšem přátelství hodily na chvíli za hlavu a rozehrály tvrdý souboj o turnajovou trofej v singlu.

Favorizovaná Běloruska vstoupila do zápasu lépe a ujala se rychle vedení 2:0. Výhodu brejku ovšem neudržela a Mertensové se dokonce povedlo vývoj první sady otočit. Sabalenková totiž ztratila servis nejen ve třetí hře, ale také v devátém gemu. V kritické desáté hře ovšem na returnu zabrala a dokázala srovnat na 5:5.

Hned v dalším gemu se dostala do nepříjemných problémů, když čelila třem brejkbolům. Tentokrát je ale odvrátí a vzápětí sama prorazila servis Mertensové, díky čemuž první set přiklonila na svou stranu.

Druhá sada už byla jednostrannou záležitostí. Sabalenková zaznamenala dva brejky, vyhrála 6:2 a získala nejen druhý titul v řadě, ale také třetí trofej v této sezoně.

Sabalenková v Linci vybojovala už svůj devátý titul na okruhu WTA. Ve světovém žebříčku jí na konci této sezony bude od pondělí patřít 10. místo, na kterém přeskočí Serenu Williamsovou.