Češi na žebříčcích ATP/WTA: Plíšková drží 5. pozici, Kvitová může zabojovat o návrat do první desítky

- Petr Šístek

Karolína Plíšková, která se připravuje na premiérový start na Turnaji mistryň přesto, že se v minulém týdnu nezúčastnila žádného turnaje, i nadále drží pátou pozici. Díky tomu by se po odhlášení Sereny Williamsové měla v Singapuru dostat mezi první čtyři nasazené a být tak papírovou favoritkou na postup ze skupiny.

K žádné změně žebříčkového postavení nedošlo ani u jedenácté Petry Kvitové, jež bude plnit roli nasazené jedničky na turnaji v Lucemburku. Bude tak mít skvělou příležitost k průniku nad Johannu Kontaovou a návratu do elitní světové desítky, i v případě úspěchu ale pro ni bude složité, aby stávající pozici udržela i na konci sezony, neboť velkou bodovou porci za loňské finále Turnaje mistryň bude nucena obhajovat na méně dotovaném podniku WTA Elite Trophy.

Zatímco Barbora Strýcová o jednu příčku na 21. místo klesla, Lucie Šafářová se naopak posunula na 39. pozici. Obě zmíněné tenistky se nyní pokusí své umístění vylepšit na turnaji v Moskvě. Ráda by se k nim připojila i Kateřina Siniaková, kterou ještě čeká finálové kolo kvalifikace a aktuálně se nachází na 52. místě, což je jen o jednu příčku níže, než činí její kariérní maximum.

To si naopak po úspěšném zvládnutí kvalifikace v Linci vylepšila Kristýna Plíšková, která je nyní na 62. pozici a v Lucemburku má skvěle nakročeno k tomu, aby se posunula ještě výše. První stovku nově uzavírá Denisa Allertová, která dokázala zazářit minulý týden v Linci a obhájila loňské čtvrtfinále. Na povedené výsledky se pokusí navázat nyní v Lucemburku.

Tomáš Berdych se rozloučil s Masters v Šanghaji již po prohře v úvodním zápase, avšak v žebříčku ATP i nadále drží devátou pozici. Vzhledem k tomu, že se ale nyní rozhodl neobhajovat titul na turnaji ve Stockholmu, tak se v příštím vydání žebříčku jistojistě ocitne na desátém místě a na zbývajících turnajích sezony se pokusí získat dostatek bodů, aby se v ní udržel a popřípadě dokázal ještě zabojovat o účast na Turnaji mistrů.

Jiří Veselý se minulý týden rozhodl pro zajímavý taktický krok a na místo Masters v Šanghaji se vydal na štědře dotovaný challenger do Taškentu. Zde jej ale opět dostihly problémy s levou rukou, a i když se rodák z Příbrami v žebříčku posunul o jedno místo na 51. pozici, tak je pro něj celý zbytek letošní sezony ve vážném ohrožení.

Adam Pavlásek se v minulém týdnu připravoval na start halové sezony a klesl o dvě příčky na 89. místo. Ve Stockholmu ale nyní bez ztráty setu prošel kvalifikací a je jisté, že se může těšit žebříčkový vzestup. Díky úspěšně zvládnuté kvalifikaci na Masters v Šanghaji o jedno místo vzhůru na 93. příčku poskočil Lukáš Rosol, avšak nyní jej v Moskvě čekají náročné obhajoby. V případě, že zde nedojde alespoň do čtvrtfinále, tak poprvé od roku 2012 opustí první světovou stovku. V ní se stále na 99. pozici drží i Radek Štěpánek, kterému se ale nyní odečtou body za loňský postup do druhého kola turnaje ve Vídni, v důsledku čehož ji opět opustí.

Z níže postavených českých tenistů zaznamenal výrazný pokles Jan Mertl, kterému nyní patří až 344. pozice. Naopak na dveře čtvrté stovky klepe po finále v Německu Marek Jaloviec a blízko průniku do šesté stovky má Pavel Nejedlý. Petr Hájek po prvním postupu do semifinále turnaje futures v kariéře zaznamenal vzestup o 251 míst a nyní mu patří 1005. pozice.