ATP

Djokovič sahá po překonání Federerova rekordu. Pomáhá mu i upravený žebříček

- Marek Bartošík

Vypadá to, že zanedlouho padne jeden z největších rekordů v mužském profesionálním tenise. Novak Djokovič připisuje týden za týdnem na pozici světové jedničky a dotahuje se na dosud nepřekonaných 310 týdnů, které má na kontě Roger Federer. Srbskému tenistovi přitom může výrazně pomoci i fakt, že nejspíš nebude muset obhajovat body za letošní leden a únor.

Novak Djokovič zahájil letošní sezónu ve velkém stylu. Před pauzou způsobenou pandemií koronaviru se nejprve významnou měrou podílel na triumfu Srbů na ATP Cupu, poté ovládl poosmé v kariéře Australian Open a následně přidal ještě titul z prestižní „pětistovky“ v Dubaji.

Na trojici těchto akcí posbíral celkem 3165 bodů, které můžou mít cenu zlata v souboji o rekord v počtu týdnů na prvním místě žebříčku ATP. Třiatřicetiletý Djokovič momentálně vede ve světovém pořadí o bezmála 2000 bodů před Rafaelem Nadalem.

Zamíchat kartami letos může ještě Turnaj mistrů, kde lze získat až 1500 bodů (Djokovič loni zapsal jen 200 bodů, Nadal 400). Srbský tenista má nehledě na výsledek z londýnské akce zaručeno, že pošesté v kariéře zakončí rok jako světová jednička.

A jeho pozice se zdá být neotřesitelná i pro podstatnou část následující sezóny, jelikož podle oficiálního webu ATP mu body z ATP Cupu, Australian Open a Dubaje můžou „odpadnout“ až v roce 2022 (asociace používá sousloví „Drop Date“).

Za standardních okolností by přitom tenistu z Bělehradu v úvodu sezóny čekala náročná šichta, kdy by jakékoliv zaváhání znamenalo ztrátu bodů (platí především pro australský grandslam, kde rozdíl mezi vítězem a finalistou činí 800 bodů!).

Soupeři pochopitelně můžou Djokovičův náskok snížit vlastními výkony. Pokud by například Rafael Nadal zvítězil na Australian Open, přidal by na své konto 1640 bodů (360 jich letos získal za čtvrtfinále).

A kdy že to může Djokovič překonat Federera? Oním magickým datem je podle ATP 8. březen, kdy se elitní tenisté budou připravovat na Masters v Indian Wells. A také v tomto případě disponuje třiatřicetiletý Srb významnou výhodou – loni totiž v Kalifornii pohořel a za třetí kolo zaznamenal pouhých 45 bodů. Na „pátém grandslamu“ se mu nicméně historicky daří, získal na něm už pět titulů.

Jestliže by se mu povedlo uspět pošesté, pak by ho soupeři s největší pravděpodobností pronásledovali z uctivé vzdálenosti. Není vyloučeno, že by Djokovič minimálně do Wimbledonu, kde obhajuje titul, měl první místo žebříčku pevně ve svém držení.

Záležet bude samozřejmě i na tom, do jaké míry bude tenisový ročník 2021 ovlivněn stále přítomným koronavirem.