Medveděv vyrovnal kariérní maximum. V žebříčku přeskočí Federera

- Jan Vojkůvka

Vydařené páteční vystoupení ve čtvrtfinále Masters v Paříži posune Daniila Medveděva na čtvrté místo ve světovém žebříčku. Rus, který povolil Diegu Schwartzmanovi pouhé čtyři gemy, v pondělním vydání rankingu přeskočí Rogera Federera, jenž naopak klesne na pátou příčku.

Medveděv šel do čtvrtfinále proti Schwartzmanovi v roli mírného favorita. Argentinec byl sice na turnaji rozjetý, ale s Rusem měl doposud velmi negativní bilanci. A i čtvrtý vzájemný zápas se stal kořistí Medveděva.

Třetí nasazený v utkání dominoval. Soupeře deklasoval za 64 minut po setech 6:3, 6:1 a navíc nečelil žádnému brejkbolu. Duel zakončil sérií pěti vyhraných her v řadě a na servisu ztratil za celé utkání pouhopouhých pět fiftýnů!

Čtyřiadvacetiletý Medveděv zatím v Paříži prožívá hodně divoký turnaj. V prvním utkání s Kevinem Andersonem sváděl se svým soupeřem vyrovnanou bitvu, avšak v tiebreaku úvodní sady Anderson duel kvůli zranění skrečoval.

V osmifinále Medveděv úspěšně otočil souboj s Australanem Alexem De Minaurem, jehož porazil 5:7, 6:2, 6:2. Třetí zápas, páteční čtvrtfinále, pak přinesl již zmíněnou drtivou výhru.

Po dominantním vítězství si Medveděv zajistil posun ve světovém žebříčku, kde bude v pondělí figurovat na čtvrtém místě. To je vyrovnání jeho osobního rekordu. Zároveň svým posunem odsune legendárního Rogera Federera na pátou pozici.