Premiérový double! Tak šel jablonecký čas s Petrem Michnevem

- Jan Vojkůvka

Petr Michnev... To jméno se stále více vkrádá do mysli českých fanoušků tenisu. Turnaj v Jablonci opanoval, byl zcela v jeho moci a vybojoval svůj premiérový double v kariéře, tedy tituly ve dvouhře i čtyřhře. Jak šel čas s českým tenistou, který si opět vylepší své žebříčkové maximum?

Je to bezpochyb průlomová sezona již zkušeného sedmadvacetiletého tenisty, který málem pověsil tenisovou raketu na hřebík, ale dostal nabídku jít na Havaj, trénovat tam, hrát a opět dostat chuť věnovat se naplno sportu. A trpělivost se vyplatila.

Mistr republiky z této sezony a držitel dvou turnajových vavřínů přijel do Jablonce jako jeden z favoritů na titul, ovšem poté, co od dubna hrál jen na antuce a měl téměř měsíční turnajovou pauzu, se mu nezačínalo úplně zlehka. Už v prvním kole měl poměrně problémy se svým krajanem, mladým Davidem Poljakem, kterého udolal ve třech setech.

Rozhodovalo pár míčků a já jsem měl víc štěstí,“ uvědomoval si po utkání Michnev. Postup si však zajistil a ve druhém kole na něho čekal jeho deblový parťák z Jablonce, Adam Majchrowicz, s nímž se už tolik netrápil a porazil ho 7:6, 6:2. Ostatně Majchrowicz je skutečně spíše deblista, který v singlu prozatím příliš úspěchů nezaznamenal. „Zezačátku to nebylo ono. Asi jsem na returnu tahal za kratší konec, ale na servisu jsem se cítil dobře. Dával jsem dost prvních servisů a dařilo se mi umísťovat,“ podotkl Michnev.

Čtvrtfinále už zase nebylo nijak snadné, Ukrajinec Kaleničenko Michneva dokázal v prvním setu přehrát, ale v druhém dějství se Petr zmohl na odpor, dovedl set do tiebreaku, který urval a to se stalo také klíčovým zlomem v utkání, jež vyhrál 3:6, 7:6, 6:2. „Bylo to hodně dobré z obou stran. Jsem rád, že jsem to zvládl, i když ve druhém setu jsem měl hodně štěstí. Měl jsem brejk na 3:1, ale pak jsem udělal tři chyby na síti a musím říct, že v koncovce druhého setu byl lepší na servisu,“ upozornil Michnev, který však obrat zápasu dotáhl.

Přišlo semifinále a snadná výhra ve dvou sadách nad Rakušanem Pichlerem. „Hrál jsem asi nejlepší tenis za celý turnaj. Dobře jsem podával a od začátku do konce jsem se fyzicky cítil dobře,“ řekl po výhře 6:2, 6:3 a postupu do třetího letošního finále.

Pokud se pozastavíme nad postupy do finále, Michnev se na ně stává expertem. Tři finále, tři tituly, to je bilance, kterou se nemůže pyšnit každý. Právě v Jablonci přetavil finálovou účast ve třetí letošní primát z dvouhry, ač tedy duel s Nizozemcem Nielsem Lootsmou nebyl nikterak jednoduchý. Michnev prohrál první set 3:6 a ve druhém ztratil servis hned na úvod. Ale zmobilizoval své síly, vzal si ztracené podání zpět, vyhrál 7:4 tiebreak a v závěrečné sadě už neponechal nikoho na pochybách, že Jablonec patří jemu.

Z mé strany to byl neskutečný výkon. Musím říct, že jsem si to užil a hrál jsem nejlepší zápas. Musím se vážně pochválit,“ měl radost Michnev. „Koncovku druhého setu si už ani nepamatuji, hrál jsem na setrvačník, snažil jsem se bojovat. Chtěl jsem zůstat v zápase, jak dlouho to půjde. Ani jsem nepočítal, že bych mohl urvat vítězství, je to pro mě překvapení a jsem za to hrozně rád.

A tak zatímco ve dvouhře si prožíval nejrůznější zvraty, obraty, radosti i strasti, ve čtyřhře po boku Poláka Majchrowicze prožil rovněž výborný turnaj, kterým si zajistil premiérový double v kariéře. Odehráli tři zápasy, vždy proti české dvojici - ve čtvrtfinále porazili Nouzu s Novákem 6:4, 4:6, 10:3, v semifinále Bolardta s Vachtlem 6:2, 6:1 a ve finále porazili Papíka s Poljakem 6:2, 7:6.

Cesta za prvním doublem byla náročná, především z hlediska bojů ve dvouhře. Ale úspěch v singlu do budoucna přinese další výhody, které bude moci Michnev využívat a to je především možnost hrát na challengerech, mnohdy i bez kvalifikací. Michneva totiž čekají ještě další dva české turnaje v následujících týdnech a body, které na nich může získat, ho mohou dostat do vysněné třetí stovky světa. Poprvé v kariéře by se tak dostal do společnosti, která tvoří hranici mezi futury a challengery.