Fenomén Rubljov v číslech: vyrovnal Davyděnka, připomněl slavný rok 2000

- Marek Bartošík

V letošní podivné sezóně se důrazně přihlásil o slovo Andrej Rubljov, jenž mezi silnou generací mladých tenistů z Ruska převzal iniciativu. Třiadvacetiletý hráč si titulem z Vídně (letos už jeho pátým!) vysloužil premiérovou účast na Turnaji mistrů, kde bude bojovat o prestižní trofej také jeho krajan Daniil Medveděv. Případný úspěch v Londýně může být pouze vyvrcholením všeho, co už Rubljov ve specifickém roce 2020 dokázal.

Až dodnes platilo, že naposledy získal ruský tenista pět titulů za sezónu na okruhu ATP v roce 2009. Tehdy se to povedlo Nikolaji Davyděnkovi, který završil sezónu triumfem na Turnaji mistrů.

Dokonce ani loni vynikající Daniil Medveděv na tuto metu nedosáhl – navzdory velmi konstantním výkonům se z titulu radoval „pouze“ čtyřikrát. Až letos se Andrej Rubljov dočkal (zatím) pěti turnajových vavřínů. A stačilo mu na to pouhých 12 startů (pro srovnání: Medveděv loni a Davyděnko v roce 2009 odehráli shodně 23 turnajů).

Onoho „Davyděnkova“ roku 2009 se poprvé konala akce pro osmičku nejlepších hráčů sezóny v Londýně, naopak letos se bude tamní O2 aréna s atraktivním turnajem loučit.

A ruské zastoupení bude tentokrát dokonce dvojnásobné – kromě Andreje Rubljova si místo na ATP Finals 2020 zajistil také jeho krajan Daniil Medveděv. Teprve podruhé v historii se tak závěrečného podniku kalendáře zúčastní dva Rusové. Dosud jedinkrát se to stalo v roce 2000, kdy do Lisabonu zavítali šampion US Open Marat Safin a olympijský vítěz Jevgenij Kafelnikov.

Ve zmíněné jubilejní sezóně Safin získal dokonce sedm titulů. Rubljov má šanci tento krok vyrovnat, musel by však ovládnout dva ze tří zbývajících turnajů, kterými jsou Masters v Paříži, akce kategorie ATP Tour 250 v Sofii a londýnský Turnaj mistrů.

Motivace třiadvacetiletého Rubljova pro závěr sezóny je skutečně obrovská – zatím se mu totiž nepovedlo zvítězit na podniku vyšší kategorie než ATP Tour 500.

Na „pětistovkách“ mimochodem po opětovném rozjetí turnajového kolotoče neprohrál ani jediný z 15 zápasů, když triumfoval v Hamburku, Petrohradu i Vídni. Napodobil tak kousek dvou tenisových hvězd z loňské sezóny – Rogera Federera (Dubaj, Halle, Basilej) a Dominica Thiema (Barcelona, Peking, Vídeň).

Stranou nesmí zůstat ani Rubljovova zápasová bilance v roce 2020, která dosud čítá 39 vítězství a pouhých sedm porážek (úspěšnost 84,8 procenta). Stejný počet zvládnutých zápasů má letos na kontě jen Novak Djokovič (bilance 39:3).

Z celkových 39 vítězství jich Rubljov nasbíral 11 na grandslamech, když uhrál osmifinále na Australian Open a čtvrtfinále na US Open i Roland Garros. Stejný počet výher na turnajích velké čtyřky loni nastřádal Medveděv, letos se však nekonal Wimbledon, a tak měl Rubljov o jednu šanci méně. Další elitní ruský tenista, Karen Chačanov, zatím dosáhl nejvýše na devět výher na grandslamu v jedné sezóně (2018).

Samostatnou kapitolou je pro Rubljova žebříček, kde okupuje osmou příčku. Pokud bychom však počítali jen letos získané body (má jich 3135), pak by byl čtvrtý za trojicí Novak Djokovič (6365), Dominic Thiem (3725) a Rafael Nadal (3290).

A právě této hvězdné sestavě může ruský tenisový uragán v následujících týdnech ukázat, proč je v poslední době stále častěji zmiňován v její souvislosti.