Rubljov popáté! Rozjetý Rus ovládl pětistovku ve Vídni

- Marek Bartošík

O kometě roku 2020 na okruhu ATP je jasno. Bezesporu se jí stal Andrej Rubljov, který na turnaji kategorie ATP Tour 500 ve Vídni dokráčel už ke svému pátému titulu v sezóně. Třiadvacetiletý Rus ve finále porazil bez ztráty podání překvapení turnaje Lorenza Sonega za hodinu a 18 minut dvakrát 6:4. Tímto úspěchem si zajistil premiérový start na Turnaji mistrů.

Andrej Rubljov letos předvádí neuvěřitelné věci. Sezónu 2020 zahajoval se dvěma tituly na svém kontě, nyní jich má ve sbírce už sedm! Naposledy zazářil ve Vídni, kde na cestě za triumfem neztratil ani set.

Další cenný vavřín si vysloužil velmi agresivní hrou, především dělovým forhendem. Ve finále proti Lorenzu Sonegovi zahrál celkem 23 vítězných úderů (z toho 12 z forhendu) a 13 nevynucených chyb. Na servisu odvrátil oba brejkboly italského soupeře, naopak sám udeřil na returnu v páté hře prvního setu a deváté hře druhé sady.

„Děkuji divákům, že nás podporovali. Je to pro mě speciální turnaj. Moje babička totiž byla Rakušanka, takže mám i rakouskou krev,“ zmínil při ceremoniálu Rubljov.

Třiadvacetiletý ruský tenista ovládl druhý turnaj v řadě – před čtrnácti dny se radoval na domácí halové akci kategorie ATP Tour 500 v Petrohradu. Kromě toho si na konci září připsal titul na antukové „pětistovce“ v Hamburku. Už zkraje roku uspěl na dvou turnajích ATP Tour 250 (Dauhá, Adelaide).

Jako jediný tenista v této sezóně tak získal pět titulů na okruhu ATP (Novak Djokovič má čtyři). Právě Rubljov a Djokovič mají letos nejvíce vítězství, a sice 39.

Ruský mladík je nyní pevně usazen v elitní desítce žebříčku, v pondělí zůstane na osmém místě. Právě jeho vídeňský valčík však rozhodl o tom, že si poprvé v kariéře zahraje na prestižním Turnaji mistrů, jenž v londýnské O2 aréně startuje 15. listopadu.

Řadu důvodů k radosti má také finalista Lorenzo Sonego. Pětadvacetiletý Ital, jenž ve finále kvalifikace prohrál s Aljažem Bedenem, se do hlavní soutěže dostal jako šťastný poražený. Následovala triumfální jízda, během níž si vyšlápl dokonce na světovou jedničku Novaka Djokoviče. Sonego se v novém vydání žebříčku posune na nové kariérní maximum – 32. místo.

Erste Bank Open, Vídeň (muži, AUT, 1 550 950 eur, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Lorenzo Sonego (ITA, 42.) [LL] – Andrej Rubljov (RUS, 8.) [5] 4:6, 4:6