Pouhé tři gemy! Djokovič schytal ve Vídni šokující debakl

- Jan Vojkůvka

Zcela bez zájmu. I tak by se dalo zhodnotit vystoupení Novaka Djokoviče ve čtvrtfinále turnaje ve Vídni. Světová jednička v něm schytala debakl od italského tenisty Lorenza Sonega, který v cestě za vítězstvím ztratil pouhé tři hry a drtivě zvítězil 6:2, 6:1.

Djokovič, jenž si na turnaji ve Vídni zajistil přezimování na postu světové jedničky, si zápas se Sonegem rozhodně za rámeček nedá. Jeho výkon byl bez náboje. Skoro se dá říct, že duel dokonce vypouštěl.

Naopak Sonego? Toho byl plný dvorec. Tenista, který se do hlavní soutěže dostal jako šťastný poražený z kvalifikace, vyhrál bez ztráty podání, odvrátil všech šest brejkbolů a připsal si největší skalp kariéry.

Už začátek zápasu naznačil, jakým směrem se bude duel vyvíjet. Hned v prvním gemu zaznamenal Sonego první brejk, posléze přidal druhý a rychle se ujal vedení 4:0. Djokovič sice následně zlepšil servis, ale s výsledkem už nic neudělal.

I do druhé sady navíc vstoupil Sonego výborně, znovu totiž prorazil soupeři podání hned v prvním gemu. Djokovič sice začal předvádět alespoň trochu zájmu o utkání, ale i tak od stavu 1:2 prohrál čtyři gemy v řadě. Na servisu se mu totiž přestalo dařit a na returnu trestuhodně nevyužíval své šance, kterých měl požehnaně. Jenže ve čtvrtém i šestém gemu shodně nevyužil tři brejkboly.

Že zápas byl pro Djokoviče špatným vtipem, hovoří i statistiky, které Sonego zcela ovládl. Proti Djokovičovi se blýskl 26 vítěznými údery, přičemž zahrál jen 12 nevynucených chyb. Oproti tomu Srb trefil jen 7 winnerů a připsal si naopak hned 25 nevynucených chyb. Pro Srba se jedná o děsivá čísla.

Šokující vítězství Sonega, které se ve čtvrtfinále ve Vídni zrodilo, je největším Italovým úspěchem. Nic na tom nezmění ani fakt, že Djokovič nejspíš hrál na půl plynu. Čehož si všimli i zahraniční experti, kteří na sociálních sítích výkon Srba pořádně zkritizovali.

Podle mnohých měla světová jednička zejména problém s motivací. Djokovičovi se totiž povedlo v osmifinále získat jistotu přezimování na čele žebříčku, což je podle nich hlavní důvod, proč v duelu se Sonegem hrál pouze druhé housle.