Budoucí světová jednička? Djokovič vidí potenciál v italském mladíkovi

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič, který tento týden startuje na turnaji ve Vídni, vidí ohromný potenciál v teprve devatenáctiletém Italovi Jannikovi Sinnerovi. Ten se podle současné světové jedničky dokáže už velmi brzy vyrovnat hvězdám nastupující generace Alexanderu Zverevovi či Stefanosi Tsitsipasovi a jednoho dne stane na vrcholu žebříčku ATP.

Srb, který si ve středu výhrou nad Bornou Čoričem zajistil přezimování na prvním místě světa, označil Sinnera za jednoho z nejtalentovanějších hráčů současnosti. Vítěz Next Gen ATP Finals z roku 2019 se prý velmi brzy dokáže zařadit po bok největších hvězd světového tenisu, kterým jednoho dne bude také kralovat.

„U mladých hráčů rozhodně vidím hodně kvality, zejména pak u něj. Hraje tenis, který je nejen kvalitní, ale také hodně silový. Dá se říci, že má potenciál stát se jedním z nejlepších hráčů světa,“ podotkl Djokovič s tím, že by se měl usadit na čele světového rankingu.

„Podle mého je právě Sinner tím, kdo v současnosti vede nastupující generaci, mnohem více než Zverev a Tsitsipas, o kterých si spousta odborníků myslí, že jednou budou na samotném vrcholu,“ pokračoval.

Zverev a Tsitsipas, vítězové Turnaje mistrů z let 2018 a 2019, jsou podle Djokoviče velmi kvalitní hráči, kteří ale podle něj budou muset stabilizovat a udržet své výkony, aby mohli bojovat o pozici světové jedničky. Sinner by, dle Srbových slov, měl oba v konečném hodnocení kariér nechat za svými zády.

„V kariéře a životě tenisty se musí spojit mnoho věcí, aby mohl odvádět ze sebe to nejlepší, maximalizovat svůj potenciál a být na vrcholu každý rok,“ uvedl Djokovič. „A především musí vydržet, protože si myslím, že odehrát skvělý turnaj nebo sezonu dokáže mnoho hráčů, ale dokáží to vydržet tři, čtyři, pět, 10, nebo 15 let?“ dodal.

Sinner, jemuž náleží 43. místo světa, vyhrál v minulé sezoně Turnaj mistrů do 21 let v italském Miláně a připsal si tři tituly na challengerech. Do tohoto ročníku sice nevkročil ideálně, ale dosáhl velmi slušného výsledku v Rotterdamu, kde si zahrál čtvrtfinále.

Po restartu sezony prošel v Římě do osmifinále, senzačně si zahrál čtvrtfinále na Roland Garros a dařilo se mu i minulý týden v Kolíně, kde prošel do svého druhého semifinále na okruhu ATP.