Vztek na rozhodčího. Chačanov neunesl jasnou křivdu a další těsné výroky

- Marek Bartošík

Ani zdaleka to nebyl poklidný zápas. Duel Karena Chačanova a Daniela Evanse ve čtvrtfinále turnaje ATP v Antverpách přinesl několik kontroverzních momentů. Kritika obou tenistů přitom směřovala na rozhodčího Adela Noura, jehož výroky nemohlo posoudit absentující jestřábí oko. Situaci těžce nesl především čtyřiadvacetiletý Chačanov, který se posléze za své chování omluvil.

Byla to patrně jedna z největších chyb umpirového sudího za poslední roky. Karen Chačanov (17.) vedl v Antverpách proti Danielu Evansovi (35.) 4:2 na gemy a při svém podání čelil stavu 15:30. Ve výměně se dostal k síti, kde zahrál dělový forhend.

Zatímco čároví nic nehlásili, egyptský umpire Adel Nour viděl míček v autu. Při detailnějším pohledu je přitom jasně vidět, že úder ruského tenisty skončil ještě před základní čárou. Nicméně Nour tvrdil, že si je svým rozhodnutím jistý. Dokonce ukazoval velikost onoho „autu“.

„Ok, po zápase se na to podíváme,“ reagoval oprávněně naštvaný Chačanov.

Další situace, tentokrát už nejasná, se odehrála za stavu 6:3, 3:2 a 40:30 při podání Chačanova. Nelíbil se mu dlouhý forhend Evanse. Nelze však tvrdit, že by se určitě jednalo o aut. V téže hře se dostal ke slovu i Evans, který poněkud zbytečně debatoval o vlastním lobu do autu.

Klíčový moment celé vyhrocené bitvy přišel za stavu 7:7 v tiebreaku druhého setu. Evans zahrál agresivní forhend. A jelikož nikdo z rozhodčích neměl nic proti, jednalo se o vítězný míč. Chačanov však začal okamžitě protestovat – míč byl podle něj v autu. Z opakovaných záběrů je obtížné říct, kdo měl pravdu. Rozsoudit obě strany mohlo pouze jestřábí oko. To ale k dispozici nebylo.

Evans vyhrál i další fiftýn, a zajistil si tak vyrovnání na 1:1 na sety. Frustrovaný Chačanov zareagoval po svém – nakopl reklamní panel na síti a dvakrát bouchl raketou do umpiru. Není divu, že psychicky nalomený Rus nakonec zápas po dvou hodinách a 40 minutách prohrál 6:3, 6:7(7) a 4:6.

Bláznivé představení má nicméně uspokojivý závěr. „Po zápase jsem mluvil s rozhodčím. Bylo mu to opravdu líto a omluvil se mi za své chyby. Já jsem se mu omluvil za své neslušné chování. Na konci dne jsme všichni lidé a můžeme chybovat,“ napsal na svůj instagramový účet Chačanov.