Musím zlepšit výpadky na servisu, ví Plíšková. Co si přeje do nové sezóny?

- Marek Bartošík

Ani jedna ze sedmi Češek v hlavní soutěži J&T Banka Ostrava Open se neprokousala do čtvrtfinále. Nasazená dvojka Karolína Plíšková, jež byla poslední českou zástupkyní v singlu, ztroskotala podruhé během dvou měsíců na ruské střelkyni Veronice Kuděrmetovové. „Hraje vabank, což mi nesedí,“ komentovala Plíšková.

Jubilejním desátým esem zakončila Veronika Kuděrmetovová vydařené utkání proti Karolíně Plíškové, v němž porazila světovou šestku 4:6, 6:4 a 6:3.

Třiadvacetiletá Ruska si na zkušenou Češku věří – vždyť nedávno ji porazila v New Yorku dokonce bez ztráty setu (7:5, 6:4). Ačkoliv v Ostravě sem tam zaznamenala při své totální ofenzivě zbytečnou chybu z lehké pozice, vítězných míčů a dalších úspěchů bylo z její strany mnohem více.

„V každém setu to bylo o pár míčcích. První set byl docela dobrý. Škoda, že jsem ve druhém setu nepodržela na 3:1. Přišlo mi, že po tom prvním byla trošku dole a já jsem toho nevyužila,“ vrátila se k důležitému momentu Plíšková, pro kterou tak letošní sezóna skončila.

O této sezóně se toho napovídalo hodně, pro vás je nyní u konce. Jaká tedy byla?
Všelijaká. Se svou hrou můžu být asi těžko spokojená. Určitě jsem neodehrála tolik zápasů a turnajů, kolik bych chtěla. Nevyhovovaly mi ani změny povrchů. Nicméně jsem ráda, že nějaké turnaje vůbec byly a že se něco odehrálo. Teď bude čas odpočinout si a připravit se na novou sezónu.

Co si od ní přát?
Aby byla normální, ne jako letos. Snad budou diváci, kteří dokážou zápas zpříjemnit a v těžkých chvílích podpořit. Takhle jsem tam sama, je pořád ticho. Po dobrém i špatném míči. A samozřejmě si přeji lepší výkony. To je jediné, co mám asi v rukou.

V poslední době se moc nemůžete spolehnout na svůj servis. V prvním setu jste sice trefila přibližně 75 procent prvních podání, ve zbylých sadách ale méně než 50 procent…
Mám takové výpadky, je to prostě strašné. Může to spadnout, ale ne o tolik. Tohle musím zlepšit. Teď do toho chodí každá soupeřka hlava nehlava a těžko se to uhrává přes druhé podání.

A napadá vás třeba nějaká možná změna ve vaší hře?
Už se asi nenaučím nic nového, můžu jen vylepšovat, co mám. S novým úderem asi nepřijdu a Patrick Rafter ze mě taky nebude. (úsměv)

Už nyní se hojně diskutuje o sérii lednových australských turnajů. Odletěla byste tam i v případě, že byste musela podstoupit karanténu? Znamenalo by to trávení Vánoc mimo domov…
Pokud to tam bude, tak radši budu hrát, než abych byla celý leden doma. Už teď budeme doma dva měsíce, takže bych na to přistoupila. Nebude velice co řešit. Maximálně si můžu vybrat, jestli poletím hned na první turnaj, nebo na druhý, nebo až na Australian Open.

J&T Banka Ostrava Open 2020 (ženy, CZE, 528 500 USD, tvrdý povrch – hala)
2. kolo dvouhry
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 47.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) 4:6, 6:4, 6:3