Volá Londýn! Kdo obsadí dvě zbývající místa na Turnaji mistrů?

- Marek Bartošík

Letošní Turnaj mistrů, který se podvanácté v řadě a naposledy koná v Londýně, zná zatím šest z osmi účastníků. K Novaku Djokovičovi, Rafaelu Nadalovi, Dominicu Thiemovi, Stefanosi Tsitsipasovi (obhájce titulu), Daniilu Medveděvovi a Alexanderu Zverevovi přibudou ještě dva zatím neznámí hráči. Nejlépe k účasti mají nyní nakročeno ruská kometa Andrej Rubljov a argentinský dříč Diego Schwartzman.

S blížícím se koncem sezóny opět vyvstává otázka, kteří tenisté si zajistí účast na prestižním vyvrcholení roku – Turnaji mistrů. Šest místenek do londýnské O2 arény už zná své majitele, dvě jsou ještě ve hře.

Největším favoritem na účast je Andrej Rubljov. Čerstvě třiadvacetiletý ruský tenista letos ovládl už čtyři turnaje (Dauhá, Adelaide, Hamburk, Petrohrad) a na dvou grandslamech si zahrál čtvrtfinále (US Open, Roland Garros). V žebříčku má nyní na kontě 3429 bodů, je tak blízko premiérovému startu na závěrečném podniku sezóny.

Nutno dodat, že pravidla pro kvalifikaci jsou letos jiná než obvykle. Tenisová sezóna je kvůli pandemii koronaviru značně zredukována. Namísto Race to London čili „závodu o Londýn“ se tak pro účast počítají body ze standardního žebříčku (ovšem bez bodů z loňského Turnaje mistrů). V rankingu až do konce roku neplatí obhajoby, tenisté můžou pouze získávat body navíc.

Osmou, tedy poslední postupovou pozici aktuálně okupuje Diego Schwartzman (3180 bodů). Šikovný Argentinec by byl až devátý, čtvrtý Roger Federer však letošní sezónu zabalil. Osmadvacetiletý Schwartzman, jenž si na Roland Garros připsal první grandslamové semifinále, opakovaně dokazuje, že umí zahrát i na tvrdém povrchu. Stačí zmínit loňské finále ve Vídni či dvě čtvrtfinále z US Open (2017, 2019).

Loňský účastník Turnaje mistrů Matteo Berrettini (3075) ztrácí na argentinského tenistu pouze 105 bodů, o dalších 200 však přijde 9. listopadu. Tuto porci si totiž loni v Londýně vysloužil vítězstvím ve skupině nad Dominicem Thiemem.

Pokud budeme pracovat s upraveným (a relevantním) údajem Berrettiniho, pak má prakticky stejně bodů jako Gaël Monfils (2860). Francouzský šoumen se na Turnaji mistrů představil jednou v kariéře, a to v roce 2016. Připisovat body pro něj bude těžké, jelikož v závěru loňské sezóny zaznamenal kvalitní výsledky – semifinále ve Vídni a čtvrtfinále na pařížském Masters.

Podobně na tom je Denis Shapovalov (2830), jenž loni v Paříži postoupil dokonce až do finále. Nicméně alespoň teoretická šance se mu naskýtá příští týden ve Vídni, kde v roce 2019 skončil už v prvním kole. Titul by mu přinesl 500 bodů.

Podceňovat by se rozhodně neměl houževnatý Roberto Bautista Agut (2710), který v posledních letech patří ke stálicím světové špičky. Pokud mu závěr sezóny sedne, může taktéž s trochou štěstí na místenku do Londýna pomýšlet. Reálnou šanci by mu dalo finále z Masters v Paříži.

V pořadí následující David Goffin, Pablo Carreno Busta a Fabio Fognini už jsou přímé účasti v Londýně na míle vzdáleni, bojovat můžou především o místa dvou náhradníků.

Oficiální pořadí pro letošní Turnaj mistrů i s vysvětlením od ATP naleznete zde.