Češi v akci: Siniaková, Smitková, Martincová i Plíšková postupují v kvalifikaci dál, Šátral končí

- Jan Havlovic

Sobotní tenisový program bude ve znamení úvodních kvalifikačních klání na několika turnajích po celé Evropě. V akci se představí hned osm českých tenistů, kteří budou usilovat o postup, tudíž se rozhodně máte na co těšit!

Martincová a Siniaková v Moskvě postupují

Vůbec první českou tenistkou, která během sobotního programu zasáhla do hry, byla Tereza Martincová. Jednadvacetiletá hráčka přicestovala do moskevské metropole poté, co se dokázala v Hongkongu prodrat do hlavní soutěže, avšak v prvním kole nestačila na Francouzsku Garciaovou. Podobný cíl, tedy postup do hlavní soutěže, má Martincová i v Moskvě. V sobotu dopoledne udělala aktuálně 164. tenistka světa první krok, v souboji s Ruskou Pivovarovou byla lepší hráčkou a po zásluze si zajistila postup do druhého kola kvalifikace. 

Martincová vstoupila do zápasu se zkušenější Ruskou ve velké stylu, vyhrála první tři gemy a vypadalo to, že česká tenistka dovede první set do úspěšného konce. V pátém gemu Martincová přišla o podání, avšak rebrejkem si vzala náskok jednoho brejku zpět! Podobně dobrý vstup měla aktuálně 164. hráčka světového žebříčku i ve druhém setu, kdy vedla rychle 4:0 a vytvořený náskok dvou brejků si dokázala udržet až do konce zápasu. V další fázi kvalifikace však na Martincovou čeká těžká protivnice - Ana Konjuhová, aktuálně 57. hráčka světového žebříčku. 

Nečekaně náročné utkání musela v Moskvě absolvovat Kateřina Siniaková, která byla sice v utkání s domácí Mělnikovovou velkou favoritkou, ale zprvu to tak vůbec nevypadalo. Ba přesně naopak. Siniaková první set prohrála hladce 1:6 a ve druhém prohrávala už 1:3! Dokázala se však zmobilizovat a dvakrát za sebou prorazit soupeřce servis. V desátém gemu sice měla na podání problémy, čelila třem brejkbolům, ale odvrátila je a v pořadí pátým setbolem urvala prostřední dějství v poměru 6:4.

Rozhodující třetí sada už byla plně v rukou české tenistky, která se rychle ujala vedení 3:0 s výhodou dvou brejků, a tak ani ztráta podání ve čtvrté hře ji nijak vadit nemusela. Kateřina navíc přidala ještě jedno proražené podání a došla si pro postup výhrou 6:2.

Smitková postupuje v Lucemburku, Malečková po boji končí

Tereza Smitková bojuje v letošní sezoně s úpadkem formy a ani v závěru tohoto roku se rodačce z Hradce Kárlové příliš nedaří. Na turnaji ITF ve francouzském Saint Malu sice přešla přes první kolo, avšak v další fázi vypadla. Po kratší pauze Smitková nastoupila do kvalifikace turnaje WTA v Lucemburku. Aktuálně 195. hráčka světového žebříčku se střetla s Belgičankou Minnenovou. Lucemburští fanoušci viděli velmi vyrovnanou bitvu, která nakonec vyzněla lépe pro Smitkovou po setech 6:4, 7:6 (3).

Do úvodního kola kvalifikace v Lucemburku zasáhla v sobotu také Jesika Malečková, která vstoupila do souboje s favorizovanou Američankou Boserupovou velmi dobře a první sadu ovládla v poměru 6:2. Ve druhém setu však americká tenistka svůj výkon zlepšila, dokázala dvakrát prolomit podání své soupeřky a poslala zápas do rozhodujícího, třetího setu. V něm bylo k vidění hned osm brejků, i tak však zápas nabídl dramatickou koncovku v podobě závěrečného tiebreaku. V něm si však počínala lépe Boserupová, aktuálně 123. tenistka světa, které se podařilo zvítězit 7:1 a zajistila si postup do další fáze kvalifikace. V té narazí právě na Terezu Smitkovou, která si v sobotu poradila s Belgičankou Minnenovou. 

Postup do další fáze kvalifikace si zajistila také Kristýna Plíšková, která měla poměrně smůlu, neboť je první nasazenou hráčkou kvalifikace. V úvodním kole však měla přiznivý los, neboť se střetla s domácí Laurou Correiaovou, která startovala na divokou kartu. Plíšková tak byla jasnou favoritkou tohoto zápasu, což také potvrdila i na kurtu, na kterém se zdržela necelou hodinu a po výsledku dvakrát 6:2 postupuje do druhého kola kvalifikace. 

Šátral v Moskvě překvapivě končí

Jan Šátral si po životním challengeru v Římě dopřál odpočinek a dnes vstoupil do kvalifikace turnaje ATP v Moskvě. Aktuálně 136. tenista světového žebříčku plnil roli třetího nasazeného, v prvním kole kvalifikace Šátrala čekal domácí Jevgenij Ťurněv, který startoval díky divoké kartě od pořadatelů. Papírovým favoritem tohoto souboje byl český tenista, avšak domácí hráč po dlouhé bitvě nakonec slaví postup do další fáze kvalifikace.

Ťurněv zvládl lépe koncovku prvního setu, když zvítězil v tiebreaku. Druhá sada nabídla podobně vyrovnanou podívanou s tím rozdílem, že v závěru tohoto setu prokázal Šátral své zkušenosti, dokázal proměnit setbol a poslal zápas do rozhodujícího setu! V něm Ťurněv prolomil podání svého soupeře v sedmé hře, což se ukázalo jako rozhodující, neboť ruský tenista už svůj náskok nepustil a zajistil si postup do finále kvalifikace. 

Václav Šafránek se na začátku tohoto týdne představil na challengeru v Casablance, kde však vypadl ve druhém kole. Los k němu nebyl přívětivý ani v kvalifikaci na turnaj v Antverpách, kde vyfasoval Rumuna Copila, s nímž prohrál 3:6, 0:6.

Janu Mertlovi unikla o jedno místo účast v hlavní soutěži štědře dotovaného challengeru ve francouzském Brestu a na turnaji se tak nepředstaví. 

ATP/WTA

European Open, Antverpy (muži, tvrdý povrch - hala, 566 525 EUR, 1. kolo kvalifikace)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (282.) - Marius Copil (ROU, 194.) (8) 3:6, 0:6

VTB Kremlin Cup, Moskva (muži, tvrdý povrch - hala, 717 250 USD, 1. kolo kvalifikace)

JAN ŠÁTRAL (136.) (3) - Jevgenij Ťurněv (RUS, 384.) (WC) 6:7 (3), 6:4, 4:6

If Stockholm Open (muži, tvrdý povrch - hala, 566 525 USD, 1. kolo kvalifikace)

ADAM PAVLÁSEK (87.) (2) - Carl Soderlund (SWE, 422.) (WC) 6:3, 6:2
MICHAL KONEČNÝ (314.) - Daniel Brands (GER, 141.) (5) 3:6, 3:6

BGL BNP Paribas Luxembourg Open (ženy, tvrdý povrch - hala, 250 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

JESIKA MALEČKOVÁ (212.) - Julia Boserupová (USA, 123.) (7) 6:2, 4:6, 6:7 (1)
TEREZA SMITKOVÁ (195.) - Greetje Minnenová (BEL, 295.) 6:4, 7:6 (3)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (64.) (1) - Laura Correiaová (LUX, -.) (WC) 6:2, 6:2

VTB Kremlin Cup, Moskva (ženy, tvrdý povrch - hala, 823 888 USD, 1. kolo kvalifikace)

TEREZA MARTINCOVÁ (164.) - Anastasia Pivovarová (RUS, 175.) 6:3, 6:2
KATEŘINA SINIAKOVÁ (51.) (2) - Marina Melniková (RUS, 224.) 1:6, 6:4, 6:2
Veronica Cepedeová (PAR, 114.) - LUCIE HRADECKÁ (193.) 7:5, 6:1

Generali Ladies Linz (ženy, tvrdý povrch - hala, 250 000 USD, semifinále čtyřhry)

Atawová, Spearsová (USA) (1) - Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ (3) 2:6, 5:7

ITF/FUTURES

Future 2016 JABLONEC (muži, tvrdý povrch - hala, 10 000 USD, semifinále dvouhry a čtyřhry)

Jabloneckému turnaji se věnujeme v samostatném článku

DAIKIN Open 2016 (muži, tvrdý povrch - hala, 10 000 USD, semifinále dvouhry)

MAREK JALOVIEC (427.) (4) - Mats Moraing (GER, 366.) (2) 6:1, 1:6, 6:7 (3)

CROCIRCUIT power by Lukas Sport, Bol (ženy, antuka, 10 000 USD, semifinále dvouhry)

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (308.) (1) - Kaja Juvanová (SLO, -.) (Q) 6:7 (5), 3:6

Internationaux de Tennis du Grand Rodez Aveyron, Francie (muži, tvrdý povrch - hala, 25 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Joffrey De Schepper (FRA) (3) - TOMÁŠ FABIÁN 6:0, 6:0

Crocircuit power by Lukas Sport, Bol (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

JOSEF VÁGNER - Mile Matić (CRO) 2:6 odloženo

Crocircuit power by Lukas Sport, Bol (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

KLÁRA HÁJKOVÁ - Valentina Giavazzi (ITA) 6:1, 6:0
Luna Meersová (BEL) - ANETA LABOUTKOVÁ  6:1, 2:6, 2:6
TEREZA ŠVADLENKOVÁ - Dea Laková (CRO) odloženo
Melissa Kopinskiová (USA) - TEREZA KOPLOVÁ odloženo

Ismaning Open by Medicus, Německo (muži, koberec - hala, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Johannes Bangratz (AUT) - DAVID MRÁZEK 1:6, 0:6
Yakin Kälin (SUI) - TOMÁŠ FRÖMMEL 6:1, 6:7 (7), 6:4