Epické bitvy, smolný dotek sítě i kruté lekce. Taková je rivalita Djokoviče a Nadala

- Marek Bartošík

Novak Djokovič a Rafael Nadal. Když se tihle tenisté postaví proti sobě na tenisovém kurtu, můžeme reálně očekávat velkou bitvu. Rivalita mezi španělským a srbským reprezentantem jich má na kontě celou řadu, rozhodně se nejedná pouze o památné finále Australian Open 2012. Bude patřit mezi nezapomenutelná klání i 56. vydání vzájemného zápolení?

Dočká se Rafael Nadal vyrovnání rekordu Rogera Federera v počtu grandslamových trofejí, nebo se Novak Djokovič stane prvním hráčem v open éře, který zvítězil na všech grandslamech alespoň dvakrát?

To je hlavní otázka před nadcházejícím finále Roland Garros, jež vypukne v 15 hodin na centrálním dvorci Philippa Chatriera. Ještě než k očekávanému souboji dojde, pojďme se podívat na dosavadní rivalitu mezi Djokovičem a Nadalem.

Historie střetnutí srbského a španělského hráče je bezesporu bohatá – vždyť si proti sobě zahráli už v 55 případech, z toho na grandslamech patnáctkrát (osmkrát ve finále).

Bilance na turnajích velké čtyřky vyznívá pro Nadala (9:6), ve finále to mají 4:4. Nezapomenutelná je bezmála šestihodinová řežba z finále Australian Open 2012, v níž triumfoval Djokovič 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5) a 7:5. Nadal tehdy nevyužil vedení 4:2 v rozhodujícím setu. Oba finalisté byli po utkání tak unavení, že část ceremoniálu raději proseděli na židlích.

O rok později přišlo v semifinále Roland Garros další legendární měření sil. Tentokrát zvítězil Nadal 9:7 v páté sadě, přičemž srbský tenista promarnil v rozhodujícím dějství i kvůli smolnému dotyku sítě vedení o brejk (klíčový okamžik naleznete v čase 27:45).

Na Wimbledonu už mají za sebou finále ročníku 2011 (ve čtyřech setech vyhrál Djokovič), jejich nejlepším vzájemným duelem z travnatého grandslamu je ale bezesporu předloňské semifinále. Opět rozhodovaly maličkosti, nakonec byl šťastnější Djokovič. A výsledek? 10:8 v pátém setu po pěti hodinách a 15 minutách.

Na newyorském US Open proti sobě absolvovali tři finále (2010, 2011, 2013), všechna byla čtyřsetová. V rivalitě poněkud opomíjená je epická bitva z roku 2013, v níž Nadal prokázal nebývalou psychickou odolnost. Ne náhodou tento úspěch nedávno zařadil mezi pět nejoblíbenějších v celé své kariéře (ke zhlédnutí doporučujeme část od 15:00).

Ačkoliv se nejspíš i dnes dočkáme v Paříži velkolepé události, není to samozřejmost. Třeba loňské finále Australian Open bylo jasnou záležitostí pro Djokoviče, jemuž k hladkému vítězství stačily dvě hodiny. Ještě dominantněji působil před čtyřmi lety v Dauhá, kdy Nadala vyprovodil z kurtu po setech 6:1 a 6:2. Pouze o gem více ztratil srbský tenista v Pekingu 2015.

Antukový král může kontrovat dominantním představením z Monte Carla 2012 (6:3, 6:1) a jasnými výhrami z Roland Garros 2006 až 2008. Od jeho dominance v rivalitě však uplynula spousta času. Nyní je to Djokovič, kdo vede 29:26. Přitom v jednu chvíli zaostával 4:14 a ještě v březnu 2015 byl stav z jeho pohledu 19:23.

V Paříži to nehledě na průběh a výsledek utkání bude bitva velikánů. Získá Nadal jubilejní 100. vítězství ve svém 102. zápase na Roland Garros a celkově 20. grandslamový titul, nebo bude Djokovič pokračovat ve stíhání největších tenisových rekordů?