Jsi prostě skvělá! Šampionce Šwiatekové blahopřáli Navrátilová i hvězdní krajané

- Marek Bartošík

Devatenáctiletá Iga Šwiateková dokráčela bez ztráty setu k triumfu na Roland Garros, nyní tak sklízí zasloužené ovoce. Od pondělí nová členka Top 20 sbírá na sociálních sítích jednu cennou gratulaci za druhou. Polské teenagerce vyslovili uznání mimo jiné Novak Djokovič, Martina Navrátilová a Agnieszka Radwaňská.

To musí zahřát u srdce. Iga Šwiateková se díky vynikajícímu pařížskému tažení stala polskou národní hrdinkou. Není divu, že její tenisové schopnosti oceňují nejen slavní krajané, ale i mnozí další.

Začněme přímo v Paříži, kde si Novak Djokovič, chystající se na finále proti Rafaelu Nadalovi, našel chvilku a mladé polské hvězdě pogratuloval.

Ženské finále na Roland Garros si nenechala ujít ani vítězka ročníku 2008 Ana Ivanovičová, nyní dvojnásobná maminka. „Sledovat tvůj výkon byla velká zábava,“ napsala.

Taktéž finalistka z let 2001 a 2003 Kim Clijstersová byla z představení Šwiatekové nadšená. „Líbí se mi, že se nebojíš,“ poznamenala oblíbená Belgičanka.

Italka Roberta Vinciová zavzpomínala na čtyřhru, kterou proti ní kdysi neznámá Šwiateková jako žákyně odehrála. „Už tehdy jsem věděla, co přijde,“ zavtipkovala Vinciová.

Pařížské finále neopomněla sledovat ani legendární Martina Navrátilová. „Gratuluji k ohromující výhře a dominantnímu postupu turnajem. Výborně, šampionko! Zrodila se hvězda, i když víme, že se tak nestalo přes noc,“ vyjádřila se vítězka ročníků 1982 a 1984.

Možná nejvíce je okouzlen odvážnou hrou polské tenistky Andy Murray, o němž je známo, že situaci v tenisovém světě bedlivě sleduje. „Je prostě skvělá!“ zní jeden z jeho komentářů na adresu Šwiatekové.

Nová polská hrdinka je pochopitelně pod drobnohledem i ve své vlasti. Spolu se Šwiatekovou tak slavili mimo jiné někdejší světová dvojka Agnieszka Radwaňská a vynikající fotbalista Robert Lewandowski, hrající za Bayern Mnichov.

Vybrané gratulace uzavřeme příspěvkem Američanky Caty McNallyové, po jejímž boku polská reprezentantka zvítězila v juniorské čtyřhře na Roland Garros 2018. „Jsem na tebe tak pyšná,“ doznala se McNallyová.