Historický moment pro Polsko! Devatenáctiletá Šwiateková se stala první grandslamovou šampionkou

- Jan Vojkůvka

Polský tenis se konečně dostal. Až do sobotního finále Roland Garros se z grandslamových titulů ve dvouhře radovalo pouze 36 zemí (včetně bývalého Československa a Jugoslávie). Devatenáctiletá Iga Šwiateková však v Paříži zajistila, že se Polsko stalo 37. státem, který se může pyšnit tenistou s grandslamovou trofejí.

Sobotní finále nabídlo v Paříži souboj dvou mladých hvězdiček, které dělí pouhé dva roky. Zkušenější Sofia Keninová už před začátkem zápasu věděla, jaké to je stát se šampionkou. Pro Šwiatekovou bylo finále absolutní premiérou na takové úrovni.

Že by však Polku svazovala tréma? Kdepak. Utkání si podmanila, zvládla dramatický závěr první sady, soupeřku přehrála 6:4, 6:1 a duel zakončila šesti gemy v řadě. Potvrdila tím neskutečnou formu, kterou si do Paříže přivezla. Vždyť za celý turnaj neztratila ani jeden set, v sedmi zápasech prohrála jen 28 gemů a navrch si připsala skalp největší favoritky a světové dvojky Simony Halepové, kterou smetla 6:1, 6:2.

„Nevím, co se děje. Je to ohromné. Před dvěma lety jsem vyhrála juniorský grandslam a teď jsem tady. Jsem moc šťastná. Těší mě, že už tady je i moje rodina. Děkuji všem za podporu, bylo to skvělé finále,“ soukala ze sebe při rozhovoru na kurtu nadšená Šwiateková.

V pouhých devatenácti letech se nesmazatelně zapsala do dějin polského tenisu. Dokázala dokonce překonat jednu z nejlepších polských tenistek historie Agnieszku Radwanskou, jejímž maximem bylo finále Wimbledonu.

Klíčem k úspěchu Šwiatekové bylo i to, že perfektně zvládla přechod z juniorského okruhu. Tenisově rostla v akademii Rafaela Nadala a v roce 2018 vyhrála juniorku ve Wimbledonu a od minulé sezony, v pouhých 16 letech, začala válet mezi profesionálkami a získala čtyři tituly na okruhu ITF.

Ještě před dovršením 18. narozenin vybojovala na nejvyšším okruhu finále v Luganu. Už jako osmnáctiletá slečna se prokousala do osmifinále Roland Garros i velkého turnaje v Torontu a v této sezoně na své úspěchy plynule navázala.

A nyní? V Paříži nejen, že vrátila Polsko mezi tenisovou špičku, ale ještě pro něj vybojovala historický úspěch. Senzační jízda, kterou předvedla, ohromila nejen její krajany, ale celý tenisový svět.

„Je to šílené, protože jsem každý rok sledovala, jak Rafa zvedá nad hlavu trofej pro vítěze. A teď jsem na stejném místě ve stejné situaci,“ smála se mladičká hvězda, která za vítězství na Roland Garros inkasovala šek v hodnotě 1,6 milionu eur. Navíc se ve světovém žebříčku posune na 17. místo.

Jakmile ovšem opadne euforie z historického úspěchu, na který dosáhla, čeká na Šwiatekovou spousta tvrdé práce. Bude totiž muset svůj úspěch potvrdit. To se ne každému povedlo a jsou velmi dobře známé případy, kdy hráči po šokujících triumfech zapadli do šedého průměru a jen marně se snažili na své výkony navázat.

Šwiateková ovšem už dlouhodobě prokazovala, že v ní dříme ohromný talent. Pro Polsko tak, po odchodu Radwanské do tenisového důchodu, opět začínají zlaté časy. A dokonce zlatější, než na jaké byli Poláci zvyklí.